Kur važiuojam? Deivydas Praspaliauskas: kiekvieną kartą paimdamas dukrą ant rankų permąstau savo vaikystę

„Jis labai mielas, o akyse visuomet žiburiuoja džiaugsmas, jis labai dėmesingas ir aš visai nenustebau, kad sykį sutikę Deimantą, danų pora jį įsisūnijo visiems laikams“, teigia LRT.lt laidos „Kur važiuojam?“ vedėja Nomeda Marčėnaitė. “ Mūsų draugystė prasidėjo tuo pačiu būdu - priėjęs savo restorane prie mano stalelio apgaubė dėmesiu ir apie maistą, kuris džiugino, pripasakojo visokių smagių įdomybių. Tada supratau, kad susitiksim dar daug sykių, o šiuokart, kad pakalbėtume iš širdies.“

– Važiuojam, kur akys mato, – atsakydamas į Nomedos klausimą nusišypso garsus virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas. Čia pat patikslina, kad su drauge Rasa mėgsta keliauti po miestą ir apylinkes, aplankyti kuo daugiau įdomių Vilniaus vietų, ne tik karantino suvaržymų metu, o prieš trejetą mėnesių gimusi dukra Elenytė įpročių nepakeitė. Dabar visur jie keliauja trise.

Mažeikiuose gimęs, vaikystę būsimasis restorano šefas praleido Užpalių kaime. Kaip sako Deivydas, vaikystė nebuvusi tokia šviesi ir nerūpestinga, kaip galėtų pasirodyti nežinantiems jo istorijos. Nuo mažumės visus ūkio darbus dirbęs, prisipažįsta dar ir šiandien galėtų prižiūrėti gyvulius, pjauti šieną, meistrauti dirbtuvėje ar pamelžti karvę. Judrus, vietoje nenustygstantis vaikas svajojęs tapti kūno kultūros mokytoju, Deivydas prisipažįsta, kad noras tapti fiziškai stipriu atsirado patiriant skriaudą iš girtaujančio patėvio iki to lemtingo vakaro, kai sugebėjimas pasipriešinti smurtui paskatino penkiolikmetį palikti tėvų namus. Alantos technologijos ir verslo mokyklą Deivydas sako pasirinkęs todėl, kad žinojo gausiąs kambarį nakvynei ir lėkštę nemokamos sriubos.

Anksti pradėjęs savarankišką gyvenimą, aktyvus jaunuolis stengėsi kuo daugiau dirbti. Mokyklos bibliotekoje, valgykloje, net malkas mokytojams kapodavęs sako tuo metu nejautęs nepritekliaus. Maža to, dar sugebėdavęs dalį uždirbtų pinigų pasiųsti Užpaliuose likusiai mamai. Nusprendęs tapti geriausiu Lietuvoje restorano padavėju, Deivydas nutarė padirbėti Kipre, kurortinio viešbučio restorane. Pinigų kelionei užsidirbęs sezoniniuose žemės ūkio darbuose Anglijoje.

Lemtinga pažintis Kipro viešbutyje su Knutu ir Liza iš esmės pakeitė būsimo virtuvės šefo gyvenimą. Ryšys tarp sunkiai angliškai kalbančios danų poros ir daniškai nemokančio restorano padavėjo užsimezgė akimirksniu. Prieš išvykdami danai pakvietė jaunuolį apsilankyti Danijoje. Tuomet Deivydas aiškiai pajuto, ką reiškia tėviškas rūpestis. Ten prasidėjo Deivydo karjeros istorija – nuo salotų pjaustytojo, virtuvės darbuotojo iki garsiausios Danijos viešbučių ir restoranų mokyklos auklėtinio.

Sugrįžimas į Lietuvą buvo sėkmingas: apie jauną restorano šefą Lietuva sužinojo, kai 2010m. Deivydas Praspaliauskas laimėjo „Geriausio Lietuvos virėjo“ konkursą. Būdamas vos 23 metų atidarė pirmąjį restoraną, vėliau su draugais įkūrė antrąjį, o šiuo metu darbuojasi tik jam priklausančiame restorane, kurį Deivydas pavadino savo daniškos globėjų šeimos garbei. Visi Deivydo restoranai nuolat puikuojasi aukštomis pozicijomis restoranų reitinguose. Ten, kur darbuojasi garsusis šefas jaučiama meilė lankytojams ir pagarba maistui, matomas nuolatinio tobulėjimo rezultatas.

Kaip per dvidešimt minučių nudirbti darbą, kuriam anglai skiria dvi su puse valandos? Kokie ateities planai sukasi garsaus Lietuvos restorano šefo galvoje sužinosite pažiūrėję Nomedos Marčėnaitės laidą „Kur važiuojam?“. Pokalbių laida transliuojama kiekvieną antradienį portale LRT.lt. Laidų įrašus galima peržiūrėti LRT mediatekoje.