Lietuvoje

2020.01.10 13:17

Veryga įvertino Vilniaus psichiatrijos ligoninės maistą: šiandien – svarbus įvykis

LRT.lt2020.01.10 13:17

„Daugiau vaisių, daržovių ir įvairovės“ – tokie yra pirmieji pacientų, jau išbandžiusių naująjį Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės (RVPL) meniu, atsiliepimai. Jaunąjį valgiaraštį įvertino ir sveikatos apaugos ministras Aurelijus Veryga bei mitybos ir psichiatrijos specialistai, rašoma pranešime. 

Pasak vieno iš virtuvės projekto iniciatorių, ligoninės vadovo pavaduotojo Dano Bakšos, idėja rinktis vidinį maitinimą kilo išklausius darbuotojų pastabas ir pastebėjimus.

„Slaugytojai ir pagalbinis personalas skųsdavosi dėl išorinio tiekėjo ne visada įgyvendintų sąlygų: maistas neretai vėluodavo, nesiekdavo reikiamos temperatūros, buvo tiesiog sunkiau kontroliuoti jo kokybę. Nusprendėme šią situaciją išspręsti iš esmės sugrįždami prie vidinio maitinimo“, – pasakoja D. Bakša.

Dietistė Aurelija Ivanauskaitė sako, kad žmonėms išgyvenant psichologinius sunkumus, neretai stipriai sutrinka ir jų mityba, todėl maitinimui turime skirti ypatingą dėmesį.

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga pagyrė gydymo įstaigos pasirinkimą pačiai gaminti maistą pacientams, užuot šią paslaugą pirkusi iš tiekėjų.

„Ekspertų vertinimai parodė, kad įstaigos, gaminančios maistą vietoje savo pacientams, surinko kur kas geresnius vertinimus nei tos, kurios perka iš išorės tiekėjų. Tad šiandien svarbus įvykis, nes pacientai ir ligoninės darbuotojai galės valgyti maistą, pagamintą vietos virtuvėje“, – sako ministras.

Mitai apie „batoną“

Virtuvės meniu kuriamas remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis. Tiesa, atsižvelgiant į pacientų sutrikimus, kartais taikomos nedidelės išimtys.

„Iš esmės sekasi gerai, kol kas atsiliepimai tikrai teigiami. Tiesa, jau spėjome sulaužyti ir ne vieną mitą. Pavyzdžiui, apie visų taip iškritikuotą batoną: pasirodo, pacientai iš tiesų jį labai mėgsta ir nuolatos reikalauja daugiau negu rekomenduoja specialistai”, – pasakoja dietistė A. Ivanauskaitė.

Ji pabrėžia, kad sveikos mitybos taisyklių įkvėptu meniu jau gali naudotis ir ligoninės personalas: „Esame psichiatrijos ligoninė, todėl norime parodyti pavyzdį, kaip palaikyti geresnę psichinę savijautą. Dėmesį skiriame ne tik mitybai, bet ir judėjimui (visi darbuotojai gali dalyvauti specialiose mankštose) ar net „eko“ idėjoms: pavasario laukia specialus ekologiškas darželis“.