captcha

Jūsų klausimas priimtas

Ateities maistas ir verslas – vabzdžiai

Vabzdžiai – ne tik ateities maistas, bet ir ateities verslas, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“ sako LRT žurnalistė Jurgita Čeponytė. Ekspertai, susirūpinę aplinkosauga, ragina žmones visame pasaulyje atsigręžti į mažiau gamtai kenkiančią vabzdžių auginimo industriją bei imti maistinguosius vabzdžius vartoti vietoje mums įprastos mėsos.
Gouthaman Raveendran/Unsplash nuotr.
Gouthaman Raveendran/Unsplash nuotr.

Maistui auginamiems vabzdžams reikia gerokai mažiau maisto nei karvėms, kiaulėms arba vištoms. Vabzdžiams reikia 6 kartus mažiau pašaro nei karvėms, 4 kartus mažiau nei vištoms ir 2 kartus mažiau nei kiaulėms. Vandens ir žemės vabzdžių auginimui taip pat reikia gerokai mažiau, palyginus su paukščiais ar žinduoliais ūkiuose.

Sočiųjų riebalų, baltymų, geležies iš vabzdžių taip pat gaunama daugiau nei iš vištienos ar kiaulienos, jautienos. Be to, pavyzdžiui, svirplių auginimas yra labai paprastas darbas, taip pat iš šių ūkių nesklinda blogas kvapas.

Tačiau vabzdžių valgymas ne visiems pasaulyje yra priimtinas. Tiesa, svirpliai neturi kvapo ar skonio ir pasaulyje jie jau yra naudojami gaminant ledus, šokoladą, pusryčių dribsnius. O, pavyzdžiui, Suomijoje jau kepama duona su vabzdžiais.

Labiausiai vabzdžių rinka šiuo metu išplėtota Azijoje, kiek mažiau Europoje, Lotynų Amerikoje. Prognozuojama, kad ateityje vabzdžių auginimo verslas pasaulyje tik didės.

Išsamiau – įraše.  

Gouthaman Raveendran/Unsplash nuotr.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Ekonomika

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...