Pasigaminkite XIX a. vilniečių pamėgtus Nelsono zrazus: kaip pasikeitė receptas ir kodėl patiekalui duotas britų admirolo vardas?

Turbūt daugeliui bent kartą gyvenime yra tekę ragauti zrazų – šiandieninėje virtuvėje taip dažniausiai vadinami mėsos suktinukai su įdaru. Vis dėlto, gastronomijos istorikas, lektorius Antanas Astrauskas pasakoja, kad XIX a. šis patiekalas ne tik atrodė kitaip, bet ir buvo pavadintas admirolo, vieno žymiausių to meto Didžiosios Britanijos karinio jūrų laivyno vadų – Horacijaus Nelsono – vardu. Nors pats nacionaliniu didvyriu pramintas admirolas tikriausiai net nebuvo girdėjęs apie zrazus, Vilniuje šis patiekalas buvo itin mėgiamas – už jį geriausiame restorane tekdavo sumokėti nemenką sumą pinigų. Artėjant Vilniaus 700 metų gimtadieniui, specialus gastronominis projektas „Skaniausios Vilniaus istorijos“ kviečia išbandyti prieš beveik 200 metų Vilniuje išpopuliarėjusį Nelsono zrazų receptą.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt.