Patiekalas, kurį dar XVI a. valgė Vilniaus vienuoliai: istorikas pasidalijo senoviniu duonos ir alaus sriubos receptu

Įprasta valgant sriubą užsikąsti riekele duonos, tačiau pati duona kaip ingredientas sriubai naudojama retai. Vis dėlto Lietuvos kulinarinį paveldą aprašančiuose šaltiniuose būtent ruginės duonos sriuba atsiduria prie vienų dažniausiai sutinkamų patiekalų, rašoma agentūros „Go Vilnius“ pranešime žiniasklaidai.

Profesorius Rimvydas Laužikas sako, kad tokios sriubos, vadinamos gramatka, bierenbrot, farmuszka ar biermuszka minimos daugelyje XVI–XIX amžių dokumentų ir knygų tekstų. Jos buvo mėgtos tiek dvariškių, tiek miestiečių, tiek vienuolių.

Pasitikdamas savo garbingą 700 metų jubiliejų, Vilnius jam ruošiasi iš anksto bei pristato šiai progai skirtą gastronominį projektą „Skaniausios Vilniaus istorijos“. Projektas subūrė žymius miesto istorikus, kurie bendromis jėgomis atkūrė įvairiose sostinės epochose išpopuliarėjusių valgių receptus ir juos prikėlė naujam gyvenimui.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt.
Daugiau