Verslas

2016.11.29 22:08

Ūkininkai: prieš Kalėdas nuperkama vis daugiau žąsų ir kalakutų

Zinaida Paškevičienė, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt2016.11.29 22:08

Naminius paukščius auginantiems ūkininkams prasidėjo darbymetis – prieš šventes daugiausia nuperkama ančių, žąsų, kalakutų. Kai kurie paukščiai įmonių užsakyti dar vasarą, kitus, manoma, išpirks savaitę prieš Kalėdas.

„Priklausomai nuo šeimos dydžio, kaip kas mėgsta – vieni nori 3 kilogramų, kiti sako „mums duok 6 kilogramus – kuo riebesnė, tuo geriau“. Jei susirenka 10–12 žmonių, tai užtenka ir 6 kilogramų. Jeigu dar įdarą įdedame, tai dažniausiai netgi ir lieka žąsies mėsos, nes įdaras visada skaniau būna“, – apie žąsų pardavimą pasakoja Panevėžio rajono ūkininkė Lina Bielinytė.

Pasak ūkininkų, pigiausiai iki Kalėdų apsimoka išlaikyti žąsis – jos nereiklios lesalams ir greitai auga.  

Ūkininkai sako, kasdien žąsienos nepaskanausi – riebesnė už vištieną, sausesnė, tamsesnė mėsa , daug brangesnė, todėl kepta žąsis – šventinis patiekalas.

Kilogramas skerdienos, žadama, kainuos tiek pat, kiek pernai – apie 4,5 euro.

Du dešimtmečius kalakutus auginantis Anykščių rajono ūkininkas Vladislovas Tamošiūnas sako, kad kalakutiena kasmet populiarėja.

Šiemet ūkininkas pirkėjams pasiūlys apie 2000 kalakutų.

Daugiau apie kalakutus ir žąsis – reportaže.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt