Mokslas ir IT

2019.06.17 13:10

Kaip bomba padeda sužinoti, kiek kalorijų yra maisto produktuose?

LRT.lt2019.06.17 13:10

Nustatyti, kiek energijos yra mūsų maiste, padeda kalorimetrinė bomba. Kalorija yra energijos matas ir gali būti naudojamas apibūdinti bet kokį energijos šaltinį – nuo benzino iki duonos. Pavyzdžiui, viename litre benzino yra apie 8 milijonai kilokalorijų.

Viena kalorija yra energijos kiekis, kurio reikia vienu laipsniu pagal Celsijų padidinti vieno gramo vandens temperatūrą.

Maisto etiketėse energijos kiekis dažniausiai nurodomas kilokalorijomis (kcal), nes maiste yra tiek daug energijos, kad paprasčiau ją grupuoti po 1000 kalorijų. Tai reiškia, kad sausainiai, ant kurių pakuotės nurodyta „100 kilokalorijų“, iš tiesų turi 100 tūkst. kalorijų, kurių užtektų užvirti užšaldytą kilogramą vandens.

Bet kokio maisto kalorijų skaičius nurodomas suskaičiavus, kiek energijos išsiskiria deginant konkrečią medžiagą. Nors mūsų kūnuose už valgomo kuro deginimą atsakinga vidinė molekulinė mašina, tačiau laboratorijoje galime gauti tą patį rezultatą.

Tradiciškai kalorijos skaičiuojamos maistą įdėjus į uždarą talpyklą, vadinamą kalorimetrine bomba. Tam, kad maistas tinkamai degtų, jį supa deguonis. Tada konteineris užsandarinamas ir panardinamas į tam tikrą kiekį vandens. Viduje kibirkštis įžiebia ugnį ir rusena, kol iš įdėto maisto lieka pelenai. Visa maiste buvusi energija išlaisvinama ir virsta šiluma, kuri savo ruožtu padidina supančio vandens temperatūrą. Pamatavus vandens temperatūros pokytį, galima tiksliai sužinoti, kiek energijos buvo išlaisvinta, ir suskaičiuoti maiste buvusių kalorijų skaičių.

Maistas žmogaus kūne dega dėl deguonies. Kalorimetru šį procesą galima atkurti laboratorijoje. Uždegimo laidu maiste įžiebiama ugnis, o jam degant išlaisvinta energija šildo vandenį.

Kai iš maisto lieka tik pelenai, visa jame buvusi energija yra išlaisvinta. Tuomet pamatuojama galutinė vandens temperatūra ir apskaičiuojamas skirtumas nuo pradinės. Gautas skaičius padauginamas iš vandens, supusio konteinerį, gramų. Taip gaunamas maiste esančių kalorijų skaičius.

Tiesa, šiandien daugelis maisto gamintojų etiketėse nurodytas kalorijas skaičiuoja kitaip. Jie tiesiog sudeda visų maisto komponentų (riebalų, angliavandenių, baltymų) kalorijas.

Tuščios kalorijos

Sąvoką „tuščios kalorijos“ vartoja mitybos specialistai, norėdami apibūdinti maistą, turintį mažai maistinės vertės ir dažniausiai energijos suteikiantį iš cukraus. Cukrus pasaldina maistą ir prideda kalorijų, tačiau maistine prasme iš to negaunama naudos. Pavyzdžiui, viename arbatiniame šaukštelyje cukraus yra net 15 tūkst. kalorijų.

Vaisiuose ir uogose taip pat yra labai daug cukraus. Bet vaisiuose yra gyvybiškai svarbių skaidulų, vitaminų ir vandens, kurie organizmui yra reikalingi.

Kalorijos maiste

Atrodytų, 200 kilokalorijų turinčio užkandžio turėtų užtekti pasisotinti, tačiau manoma, kad kūnas, kada nustoti valgyti, sprendžia ne pagal suvartotą energiją, o pagal skrandžio išsitempimo receptorius ir kitus signalus, pranešančius smegenims, kad jau pasisotinta. Riebalai yra daugiausiai kalorijų turinti maistinė medžiaga. Kiekviename grame riebalų vidutiniškai yra 9 kilokalorijos.

Tai nereiškia, kad riebalų nereikia valgyti, tiesiog jei mėgstate riebų maistą, jo valgyti reikėtų mažiau, nes reikiamas kalorijų kiekis gaunamas greičiau. Angliavandeniuose ir baltymuose yra maždaug perpus mažiau kilokalorijų nei riebaluose. Maistinėse skaidulose yra apie 2 kilokalorijas kiekviename grame. O štai vanduo kalorijų neturi.

200 kilokalorijų galite gauti suvalgę nedidelę saujelę sūdytų riešutų, pusę keksiuko su mėlynėmis, nedidelį dubenėlį dribsnių, tris kiaušinius, keturis obuolius, šešis griežinėlius meliono arba dvi brokolių galvas.

Valgydami maistą, kuriame yra daug vandens ar naudingų skaidulų, jo galite suvalgyti daug daugiau, nors kalorijų gausite daug mažiau, tačiau jausitės sotūs.

20180218

Įkelk naujieną

Nuotraukos
Nuotraukos
Kelkite nuotraukas tiesiai iš kompiuterio arba spauskite pridėti nuotrauką/as
Nuorodos į audiovizualinę informaciją
Autorius