Lietuvoje

2019.06.20 10:45

Po nepasitenkinimo bangos Veryga suvienijo jėgas su virėjais: mokinius ir ligonius siūlo maitinti taip

Ineta Nedveckė, LRT.lt2019.06.20 10:45

Vištienos sultinys su viso grūdo makaronais, kesadilija su daržovėmis, šamų filė kepsniukai su šakninėmis daržovėmis, jautienos maltiniai, varškėčiai. Tokius patiekalus ketvirtadienį pristatė Sveikatos apsaugos ministerija, bendradarbiaudama su virėjais. Juos siūlo valgyti mokyklose ir gydymo įstaigose.

Viešai skelbiamomis receptūromis galės naudotis visi panorėję, o nepanorėję savo valgiaraščius derinti turės su Valstybine maisto ir veterinarijos taryba. Naudojantis SAM siūlomomis receptūromis, jų su niekuo derinti nereikės.

Nuo 2018 metų rugsėjo ugdymo įstaigoms taikomi nauji maitinimo reikalavimai. Pagal juos nustatytas didžiausias cukraus ir druskos kiekis maiste, skaidulinių medžiagų kiekis. Daržovės maiste turi sudaryti ne mažiau kaip trečdalį, pateikiama alternatyva vegetarams.

Nuo 2018 metų mokyklose negali būti rūkytų mėsos gaminių, ledų, mėsa ir žuvis negali būti kepama džiūvėsėliuose, negali būti patiekiama su spirgučiais. Mokyklose taip pat nebeliko pieno produktų su glajumi ar šokoladu ir silkės.

Tokie pokyčiai sukėlė nepasitenkinimo bangą tiek tarp mokinių ir jų tėvų, tiek tarp virėjų, paaiškėjo, kad užduotis maistą pagaminti sveikai ir skaniai – įveikiama ne visiems. Reaguodama į tokią situaciją, Sveikatos apsaugos ministerija ėmėsi bendradarbiauti su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija. Parengti receptūras, pasak ministerijos, nekainavo nieko – asociacija dirbo neatlygintinai.

Garsiai skambėjusią kritiką tik įsigaliojus naujai tvarkai Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga įvardijo kaip „pastebėjimus“.

„Sulaukėme pastebėjimų, kas gerai, kas negerai, ką reikėtų patobulinti. Dabar jau turime paruoštą produktą, kai ugdymo įstaigos ir ligoninės gali imti ir naudoti suderintus receptus, bandyti juos ir degustuoti“, – kalbėjo sveikatos ministras.

Jis sakė norintis paneigti mitą, kad sveikas maistas yra kažkas labai neskanaus, ką reikia valgyti per prievartą.

Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovė Aida Matulevičiūtė pristatė keletą iš siūlomų patiekalų: ant stalo, be jau minėtų patiekalų, buvo avižinės košės su džiovintais abrikosais ir duonos trupiniais, paskaninti patiekalus siūlyta pomidorų pagardu, medaus ir garstyčių užpilu, bešamelio padažu. Taip pat patiekta morkų kremo, braškių glotnučio, skiltelėmis supjaustytų obuolių, morkų, agurkų, brokolių. Atsigaivinti siūlyta vandeniu su mėta.

Tiesa, nors dalis mokyklų pereina prie sveikų patiekalų ir pritaiko švediško stalo principą, A. Veryga įsitikinęs, kad liks mokyklų, kurių valgyklose bus patiekiamas tas pats maistas kaip pastaruosius dešimtmečius, tik jame bus mažiau cukraus ar druskos.

Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) patiekalų technologinės kortelės ir jų sąrašas.