Pasaulio puodai. Žvejyba rankomis Stambule, turgus ant geležinkelio bėgių Tailande ir kokosų paslaptys

Stambulas, Mėlynosios mečetės apylinkės. Tai vienas žymiausių viso Stambulo pastatų, šalia kurio lankosi ir Vytaras Radzevičius. Čia pat jo akį patraukia patiekalas, kuris yra ir kilęs iš dabartinės Turkijos teritorijos – tai po Europą pasklidę kaštainiai. Tačiau Vytaras ties tokiu užkandžiu nesustos – jis atranda galimybę ne tik rankomis pagauti gyvą žuvį, bet ir jos paragauti, čia pat išbandydamas ir žuvies dešrainį. Turkijoje jis net atranda vietą, kur kebabinė yra technologiškai labiau pažengusi nei Lietuvoje. Visą Stambulą Vytarui aprodo 9 metus šiame mieste gyvenantis ir turkę vedęs lietuvis Vaidas.

Pasaulyje yra daug įdomių vietų, bet dar daugiau tokių, kurias turizmas pakeitė neįtikėtinai. Tailandas – jame itin gausu turgaviečių, tačiau viena iš jų – ypatinga. 60 kilometrų nutolusi nuo Bankoko yra Maeklongo geležinkelio turgavietė, kur visos prekės yra tiesiog sudėtos ant bėgių. Kai pasirodo traukinys, turgus susiskleidžia it skėtis ir pasitraukia į šonus, tačiau vėliau prekyba ir vėl verda pilnu tempu. Vytarą Tailande sudomina ir kiti egzotiniai kulinarijos stebuklai – kokosų cukrus ir jų pienas, o iš pačių kokosų pagamintas aliejus nugula ir ant paties barzdos.

Kaip kulinarijos mėgėjui ir keliautojui sekėsi atrasti skonius Stambule bei plaukiojančiame Taivano turguje, žiūrėkite laidoje „Pasaulio puodai“!

Ved. Vytaras Radzevičius.