Gyvenimas

2019.04.07 21:42

Daktaras Unikauskas: šalavijų sėklos – ne tik mados klyksmas, bet ir naudingų medžiagų šaltinis

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2019.04.07 21:42

Šalavijų sėklas labai mėgsta visi, norintys sulieknėti – šios stebuklingos sėklos greitai pasotina, taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. O anot laidos viešnios, subalansuotos mitybos ekspertės Ritos Šilenskienės, kuo mažiau šalavijų sėklas apdorosime termiškai, tuo daugiau naudos jose liks, tačiau ir apdorojus termiškai daugelis naudingų medžiagų išlieka.

Pasak A. Unikausko, šalavijų sėklose daugiau kalcio nei piene, skaidulų nei džiovintose slyvose ir omega-3 riebalų rūgščių nei lašišoje: „Pagardinę patiekalus vos keliais šių sėklų šaukšteliais paspartinsite savo medžiagų apykaitą ir pagerinsite sveikatą.“

Šalavijų sėklose gausu skaidulų, todėl jos malšina norą užkandžiauti – tai gerai ir palaikant svorį, ir gerą virškinimą, ir cholesterolio kiekį.

– Dėl aminorūgšties triptofano, nuo kurio priklauso melatonino ir serotonino kiekis, šalavijų sėklos gerina miegą.

– Moteris tikrai nudžiugins ši savybė – šalavijų sėklos suteikia plaukams blizgesio dėl jose esančių baltymų ir visų reikalingų aminorūgščių, kurios lengvai virškinamos. Taip pat šalavijų sėklose yra vitaminų, omega-3 riebalų rūgščių, mineralų – visa tai taip pat reikalinga stipriems ir blizgiems plaukams.

– Naudojant šalavijų sėklas patiekalai tampa sveikesni.

Su šalavijų sėklomis galima drąsiai eksperimentuoti – tai įrodė laidos viešnia, subalansuotos mitybos ekspertė R. Šilenskienė. Jos teigimu, žodis „čija“ – taip dar vadinamos šalavijų sėklos – išvertus iš actekų kalbos reiškia „energija“.

Ekspertės tikina, kad egzistuoja tam tikros taisyklės, kurių būtina laikytis ruošiant patiekalus su šalavijų sėklomis, kad nedingtų visos naudingos savybės.

„Tai yra omega-3 riebalų rūgščių – nestabilių rūgščių – šaltinis: kuo mažiau jas apdorosime termiškai, tuo daugiau naudos jose liks. Tačiau įrodyta, kad ir apdorojus termiškai daugelis naudingų medžiagų išlieka“, – teigia ji.

Tačiau, pasak jos, kai kurie žmonės gali būti alergiški šalavijų sėkloms – tai dažniausiai tie žmonės, kurie yra alergiški ir sezamo sėkloms. Šalavijų sėklos ypač rekomenduojamos tiems, kurie netoleruoja kiaušinių, nes jos įvairiuose patiekaluose gali juos pakeisti, mat šalavijų sėklos – rišamoji medžiaga, taip pasakoja R. Šilenskienė.

Šalavijų sėklas labai mėgsta visi, norintys sulieknėti, nes jos suteikia sotumo ir yra sveikos. Tačiau subalansuotos mitybos ekspertė perspėja – jei vartojate neišbrinkusias sėklas, vartokite jų labai nedaug, nes jos jau stemplėje pradeda sugerti skysčius ir kyla rizika užspringti.

„Šalavijų sėklų nebūtina malti – jos yra lengvai virškinamos. Geriausia rinktis baltos, juodos arba pilkos spalvos šalavijų sėklas. Rudos spalvos sėklos dar nesubrendusios, todėl jose gali būti mažiau maistinių medžiagų. Sėklas reikia laikyti vėsioje ir sausoje vietoje“, – teigia A. Unikauskas.

Jis taip pat sako, jog vartoti šalavijų sėklas sergantiems cukriniu diabetu ne tik galima, bet ir rekomenduojama – šalavijų sėklų mažas glikeminis indeksas, tad jos padeda išvengti cukraus svyravimų kraujyje.

Laidos įraše – keletas R. Šilenskienės receptų. Specialistė papasakojo, kaip pasigaminti ledų, žuvies kukulių, brokolių blynų, salotų su šalavijų sėklomis. Žiūrėkite nuo 16.30 min.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Klauskite daktaro. Kas gali padėti išvengti insulto ir infarkto? Šalavijų (čija) sėklos: mados klyksmas ar sveikatai itin naudingas produktas?