Gyvenimas

2019.10.15 21:54

Kova dėl barščių: kam priklauso Ukrainoje atsiradusi, bet visame pasaulyje išpopuliarėjusi sriuba?

LRT.lt2019.10.15 21:54

Nors maisto kare sriuba nėra toks patikimas ginklas kaip kumščio dydžio bandelės ar iš šaukšto katapultuojama bulvių košė, naujausia kova socialiniuose tinkluose užvirė būtent dėl jos. Tradiciniu ukrainietiškos virtuvės patiekalu laikomus barščius, puikiai pažįstamus ir lietuviams, pasisavinti bando Rusija, kuri šią sriubą vadina nemirštančia savo virtuvės klasika, rašo BBC.

Sriubos karas socialiniuose tinkluose užvirė tada, kai Rusijos Federacijos Užsienio reikalų ministerija savo tviterio paskyroje pasidalino įrašu, kuriame nurodė, jog barščiai laikomi tradiciniu šalies virtuvės simboliu ir yra vienas populiariausių bei mylimiausių Rusijos gyventojų patiekalų.

Toks įrašas gal ir neužkliuvo už eilinio tviteryje naršančio užsieniečio akies, tačiau labai papiktino pačius ukrainiečius, kurie barščius laiko savo nacionaliniu patiekalu.

Į Maskvos įrašą vienas tviterio vartotojas iš Ukrainos atsakė šmaikščiai, tačiau piktai: „Nepakanka Krymo, iš Ukrainos norite dar ir barščius pavogti.“

Rusijoje barščiai išplito sovietmečiu

Burokėlių sriuba, puikiai pažįstama ir lietuviams, ilgą laiką buvo laikoma tradicinės Ukrainos virtuvės dalimi.

Anot BBC kalbinto politinių ir ekonominių rizikų eksperto Alekso Kokčarovo, Rusijos pastangos savo virtuvei priskirti barščius gali būti laikomos dar vienu Krymo bandymu pasisavinti Ukrainos kultūrinį palikimą.

Pasak jo, nors dauguma kultūrų barščius laiko savo tradicinės virtuvės patiekalu – sriuba puikiai pažįstama Ukrainos, Baltarusijos, Lenkijos ir Rusijos gyventojams – ją savo virtuvei priskirti didžiausią teisę turi Ukraina.

Kaip BBC teigia Niujorke įsikūrusio ukrainiečių virtuvės restorano „Veselka“ šefė Olsesia Lew, barščiai atsirado Ukrainoje ir šiai šaliai priklauso ne tik nacionalistiniu, bet ir geokultūriniu požiūriu, mat archeologinių įrašų analizė atskleidė, kad barščių gamyboje naudojami ingredientai praeityje buvo randami būtent Ukrainos teritorijose.

Anot virtuvės šefės, Rusijoje barščiai paplito sovietmečiu, Josifui Stalinui įsakius sudaryti nacionalinės sovietų virtuvės receptų knygą. Sovietų Sąjungos patiekalų asortimentą sudarė ir sovietinės kultūros dalimi buvo pavadinti įvairūs skanėstai iš daugiau nei 100 skirtingų valstybių.

Sovietų virtuvės biblija vadinamoje propagandinėje „Skanaus ir sveiko maisto knygoje“ nurodoma, kad barščiai – sovietinės virtuvės patiekalas – gaminami iš mėsos, burokėlių, kopūstų, šakninių daržovių, pomidorų pastos, acto ir cukraus.

Tradiciniai ukrainietiški barščiai gaminami kiek kitaip – į juos dedama mėsa, kopūstai, bulvės, burokėliai, pomidorų pasta, morkos, pastarnokai, svogūnai, šoninė, sviestas, actas, česnakas. Paruošta sriuba gardinama grietine ir petražolėmis. Tikrieji barščiai dar ir šiandien dažniausiai gaminami pagal šį receptą.

Receptą išplatino nuo okupacijos bėgę žmonės

Ukrainos internetinėje enciklopedijoje „Wikipedia“, kurią cituoja BBC, nuroma, kad barščiai gaminami Ukrainoje, Baltarusijoje, Lenkijoje, Lietuvoje, Irane ir nacionalinėse žydų virtuvėse. Rusija šiame sąraše neminima.

Visgi rusiškoje „Wikipedia“ rašoma, kad ši raudonos spalvos burokėlių sriuba yra tradicinis rytų slavų virtuvės patiekalas ir populiarus ukrainiečių virtuvės patiekalas.

Daugelyje Europos šalių barščiai paplito dėl tuometinės šalių okupacijos ir iš Rytų Europos svetur traukiančių pabėgėlių. Kadangi po pasaulį keliaujantys žmonės su savimi išsiveždavo ir kulinarinės tradicijas bei maisto receptus, nutiko taip, kad barščiais šiuo metu pasivaišinti galima daugelyje pasaulio šalių.

Anot BBC kalbinto ukrainiečių virtuvės restorano „Vestelka“ vyriausiojo šefo Dimos Martseniuko, nors dalis rusų ir tvirtina, kad barščiai yra jų virtuvės šedevras, daugelis žino ir neabejoja, kad iš tiesų jie atsirado Ukrainoje.

Svarbus ir burokėlių pjaustymo būdas

Virtuvės šefas BBC atskleidė ir tradicinį barščių receptą, pagal kurį šią sriubą gamindavo jo paties močiutė.

Anot jo, barščius reikia gaminti iš kiaulų šonkaulių sultinio. Sriubai būtina naudoti kopūstą, o kitus ingredientus ruošti atskiroje keptuvėje. Svogūną, morką ir susmulkintus burokėlius reikia pakepinti, įpilti saulėgrąžų aliejaus, įdėti sviesto, pagardinti prieskoniais, sumaišyti su kečupu arba pomidorų pasta, o tada įdėti rugštelės – acto arba citrinų sulčių. Tai padeda pagaminti ryškios spalvos sriubą.

Virtuvės šefas siūlo pabandyti barščius gaminti picos krosnyje. Anot jo, atviroje liepsnoje gaminami patiekalai įgauna stebuklingą skonį.

Ukrainietiškos virtuvės patiekalų restorano savininkas Tomas Birchardas juokauja, kad Rytų Ukrainoje barščių receptų yra tiek, kiek ten gyvena močiučių. Sriubos gaminimą galima paįvairinti – barščius ruošti su mėsa ar be jos, į sriubą įberti pupelių, gardinti skirtingais prieskoniais ar net skirtingais būdais pjaustyti į sriubą dedamus kopūstus bei burokėlius.

Anot restorano šefės O. Lew, nors tam tikrų patiekalų receptai ir yra valstybės kultūrinio identiteto dalis, istoriškai nutiko taip, jog žmonėms keičiant gyvenamąją vietą, tradiciniai patiekalai taip pat peržengė šalių ribas ir išplito visame pasaulyje. Būtent todėl maistas turėtų ne kiršinti, o vienyti žmones.

Taip pat skaitykite