captcha

Jūsų klausimas priimtas

„Sveikata“: salmoneliozė – šiltojo sezono ir gyvūnėlių mylėtojų liga

Salmonelės atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Jos ilgai išlieka gyvybingos užšaldytoje mėsoje, o atitirpintame maiste vėl gali daugintis. Kaip reikėtų gaminti maistą, jį laikyti ir kokie naminiai augintiniai gali platinti šias bakterijas?

Tai vadinamoji „suvalgomoji“ liga, kuria užsikrečiama per virškinamąjį traktą. Yra žinoma daugiau nei 2000 įvairių salmonelių rūšių ir dauguma jų gali sukelti infekcinę ligą žmogui ir gyvūnams. Salmonelės atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Jos ilgai išlieka gyvybingos užšaldytoje mėsoje, o atitirpintame maiste vėl gali daugintis. Kaip reikėtų gaminti maistą, jį laikyti ir kokie naminiai augintiniai gali platinti šias bakterijas, laidoje paaiškins ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė.

„Einant prie ežero ar upės maudytis, būtina prisiminti, kad prie vandens būnant, maudantis, žaidžiant vandenyje, nereikšmingų dalykų nėra”, –  sako Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistė Irma Bukotienė. Ypač dėmesingi turi būti vaikų tėvai, nes iki penkerių metų amžiaus vaikai nesupranta vandens pavojaus ir, pradėję skęsti, nesuvokia, kas darosi – jie nešaukia, todėl aplinkinių dėmesio neatkreipia.

Ved. R. Pekarskienė.

„Sveikata“ – liepos 17 d., ketvirtadienį, 15.05 val. per LRT RADIJĄ.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Anonsai

 
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...