captcha

Jūsų klausimas priimtas

„Sveikata“: į kovą su bakterijomis pasitelkiami ir… baldai

Transplantuojant kaulų čiulpus kiekvienam ligoniui vystosi sunkios infekcijos, kurias dažniausiai sukelia daugeliui antibiotikų atsparios bakterijos. Pagydyti tokią infekciją medikams yra didelis iššūkis, kadangi veiksmingų antibiotikų nėra daug. 
Eriko Ovčarenko nuotr.
Eriko Ovčarenko nuotr.

Taikant naujausias technologijas pagaminti antimikrobiniai paviršiai padeda išvengti hospitalinių infekcijų, visame pasaulyje laikomų didele medicinos problema, su kuria nėra paprasta kovoti: po kaulų čiulpų transplantacijos sveikstantys pacientai yra be imuniteto, todėl bet koks užkratas yra pavojingas. Apie naujas technologijas ir švenčių laukimą ligoninėje papasakos VUL Santaros klinikų Vaikų onkohematologijos centro vadovė doc. dr. Jelena Rascon.

Kodėl nepatariama valgyti stipriai apskrudusio maisto laidoje paaiškins Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto vyriausioji patarėja Aušra Išarienė. Bulvių traškučiai, gruzdintos bulvytės, sausainiai, vafliai, trapučiai, sausi pusryčiai, tirpi kava, kavos pupelės, duona, perdirbti grūdiniai maisto produktai – tai tik dalis mūsų kasdien vartojamų produktų, kuriuose gali būti kenksmingų cheminių junginių, jei šie produktai yra apskrudę.

Ved. Rasa Pekarskienė.

„Sveikata“ trečiadienį, gruodžio 12 d., 16.30 val. per LRT RADIJĄ.

 

 

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Anonsai

 
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...