captcha

Jūsų klausimas priimtas

„Sodai“: kultūrinių aviečių ir gervuogių auginimo ypatumai

Mitybos specialistai rekomenduoja per metus suvalgyti ne mažiau dviejų kilogramų aviečių. Gervuogės ypatingai naudingos dirbantiems protinį darbą, besilaikantiems įvairiausių dietų. 

Dabar soduose skinamos avietės ir gervuogės. Abi uogos turi daug organizmą stiprinančių ir gydančių medžiagų. Mitybos specialistai rekomenduoja per metus suvalgyti ne mažiau dviejų kilogramų aviečių. Gervuogės ypatingai naudingos dirbantiems protinį darbą, besilaikantiems įvairiausių dietų. Kultūrinės avietės soduose auginamos dažnai, bet gervuogės kol kas retokai. Apie naudingų uogų auginimo ypatumus, išskirtines jų savybes laidoje pasakos, į klausytojų klausimus atsakys patyręs ūkininkas, žinomas įvairių uogų ir vaisių augintojas Gediminas Cijūnaitis.               

Rudeniop soduose užauga įvairių gėrybių. Šįkart dėmesio centre – pomidorai rekordininkai. Pomidorų tėvynė – Pietų Amerika, Andų aukštikalnės. Actekai juos vadino tomatl – „išsipūtusiais vaisiais“. Šiuo žodžiu pomidorai dabar vadinami daugelyje pasaulio kalbų. Europos literatūroje pirmą kartą „išsipūtę vaisiai” paminėti prieš 500 metų botaniniame žinyne, kur vadinami pomo d’oro (italų kalba „auksinis obuolys“).  Iš šio žodžio kilo lietuviškas žodis pomidoras. Jau daugelis girdėjo apie pusantro kilogramo svėrusį pomidorą šiemet užaugintą vilniečių. Didžiausias išaugintas pasaulyje pomidoras svėrė 15 kg  600 g. Kaip užauga tokie dičkiai, ar gerai juos valgyti, kokių dar ypatybių turi „auksiniai obuoliai“? Apie tai papasakos SDI Daržininkystės technologijų sektoriaus mokslo darbuotoja daktarė Julė Jankauskienė. 
 
Ved. Arvydas Urba.
 
„Sodai“ – penktadienį, rugsėjo 11 d., 12.12 val., laida kartojama  21.08 val. per LRT RADIJĄ.
 
Kontaktai: sodai@lrt.lt ; (8-5) 236 30 01; 868657248 

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Anonsai

 
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...