Verslas

2015.02.14 17:14

Daugumai vegetariškas maistas vis dar išlieka perbrangus

Zinaida Paškevičienė, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt2015.02.14 17:14

Vegetariškas maistas skinasi kelią ir pas mažesnių miestų vartotojus. Panevėžyje daugėja kavinių, kurios į dienos meniu įtraukia bent po vieną vegetarišką patiekalą. Tačiau verslininkai atviri: maitinti klientus vien tokiu maistu – neapsimoka. Norint išsilaikyti, tektų kelti kainas, o tai atbaidytų žmones.

Vegetariškas maistas skinasi kelią ir pas mažesnių miestų vartotojus. Panevėžyje daugėja kavinių, kurios į dienos meniu įtraukia bent po vieną vegetarišką patiekalą. Tačiau verslininkai atviri: maitinti klientus vien tokiu maistu – neapsimoka. Norint išsilaikyti, tektų kelti kainas, o tai atbaidytų žmones.

Pastebima, kad vegetariškų kavinių patiekalais susigundo ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.

Į vienintelę mieste vegetarišką kavinę kasdien ateina per šimtą žmonių. prieš trejus metus ją atidariusi verslininkė sako norėjusi įrodyti, kad vegetarai ne vien salotas valgo.

„Tiesiog suduriame galą su galu, o didelio verslo, kad turėti pelną ir kažką plačiau vystyti nėra galimybės. Brangu ta prasme, kad darbas yra brangus, mes viską darome nuo pat pradžios, neturime jokių pusgaminių“, – pasakojo „Rasayana“ savininkė Rasa Valiūnienė.

Kitų kavinių meniu – vegetariškų patiekalų vos keli, tačiau verslininkai taip pat pastebi, kad klientai vis daugiau jų užsisako ne tik pietaudami, bet ir pobūviams. Pasak verslininkų, stengiamasi į dienos pietų meniu įtraukti nors vieną vegetarišką valgį.

„Suvartojimas  pietų – du trečdaliai mėsiškų patiekalų, o trečdalis tų vadinamų vegetarinių, lengvesnių. Galvoju, kad paklausa vegetarinių patiekalų didėja ne tik pas mus, bet ir visoje Lietuvoje, o  ateina vasara ir žmonės norės dar daugiau lengvesnių patiekalų“, – sakė „Žalias žiogas“ direktorė Birutė Sargūnienė.

Tačiau restoranų, kavinių ir viešbučių asociacijos atstovė Panevėžyje įsitikinusi, kad gaminti vegetariškus patiekalus verslininkams neapsimoka. Jos teigimu, klientai nori pigaus maisto, o pagaminti jį kartais brangiau nei mėsiškus valgius. Esą pakėlus kainas dėl mažos perkamosios galios nedaug panevėžiečių pajėgtų skanauti vegetariškų patiekalų restoranuose ar kavinėse.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt.