Lietuva tikisi jau po kelių mėnesių gauti leidimus mėsos eksportui į Honkongą. Ketvirtadienį baigėsi Honkongo kompetentingos institucijos specialistų vizitas dėl jautienos ir kiaulienos eksporto iš Lietuvos. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT), užsienio specialistų vertinimai teigiami.
VMVT direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas pažymi, kad, pasibaigus tokiems auditams, paprastai administracinės procedūros dar tęsiasi nuo 3 mėnesių iki 3 metų, kol realiai leidžiama eksportuoti šviežią, atvėsintą ar sušaldytą jautieną, kiaulieną. Šiuo atveju tikimasi spartaus proceso.
„Kadangi preliminarios audito išvados teigiamos, o VMVT audito metu pateikė prašytą papildomą informaciją, tikimės, kad leidimas mėsos eksportui bus gautas po 3–4 mėnesių. Gavus šį leidimą, įsigalios atnaujintas lietuviškų mėsos įmonių sąrašas, kurioms bus leista vežti savo produkciją į Honkongą“, – teigia V. Paulauskas, pridūręs, kad anksčiau suteikto veterinarinio patvirtinimo sąlygos termiškai apdorotiems mėsos produktams nesikeis.
Honkongo specialistai vizito Lietuvoje metu teigiamai įvertino VMVT vykdomą valstybinę kontrolę, bendradarbiavimą su ūkio subjektais. Svečiai pripažino, kad laboratoriniai tyrimai Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atliekami šiuolaikinius reikalavimus atitinkančia įranga, dirba aukštos kvalifikacijos personalas. Specialistai labai gerai įvertino aplankytus ūkius, neturėjo esminių pastabų ir skerdykloje.