Verslas

2020.05.18 05:30

Nuo šiandien – daugybė pokyčių dėl karantino: nors kavinės jau gali kviestis į vidų, kai kurios neatsidarys

Vaida Kalinkaitė-Matuliauskienė, Modesta Gaučaitė, LRT.lt2020.05.18 05:30

Nuo pirmadienio kavinės savo klientus gali aptarnauti ne tik lauke, bet ir pakviesti į vidų. Vis dėlto kavinių ir restoranų atstovai LRT.lt teigia, kad duris atvers ne visi restoranai. Vieniems jų to daryti vis dar neapsimoka dėl sumažėjusio klientų srauto, kitiems koją kiša ir valdžios reikalavimai.

Kaip teigia LRT.lt kalbinti kavinių ir restoranų atstovai, kai kuriems veiklos atnaujinti neverta dėl darbo laiko apribojimo. Kol kas veikti bus galima iki 22 val.

Daugelį taip pat nustebino reikalavimas vienam klientui skirti 10 kvadratinių metrų plotą. Sveikatos apsaugos ministerijos pateikti reikalavimai nurodo, kad, jeigu patalpose nėra įrengtos pertvaros tarp staliukų, tarp klientų turėtų būti ne mažesnis nei 2 metrų atstumas.

Jeigu pertvaros įrengtos, atstumas gali būti ir mažesnis.

Tačiau tokį nurodymą, teigia kavinių atstovai, pamina reikalavimas vienam klientui skirti 10 kvadratinių metrų plotą, nes tai reiškia, kad kai kuriose patalpose galės sėdėti vos keli klientai.

Kaip sako pašnekovai, kai kurioms kavinėms tai reiškia vos kelis klientus vienu metu, o tai dažnai tiesiog neapsimoka.

„Mes kažkaip šnekėjome su SAM ir derėjomės, kad būtų 2 metrai tarp staliukų, o metras, jeigu yra pertvara. Daug kas jau prisidarė tų pertvarų, kas labai brangiai kainuoja. Ir staiga matome, kad reikia skirti 10 kvadratinių metrų žmogui. Tai praktiškai visų miestų senamiesčiai dėl dviejų ar trijų žmonių tikrai negalės dirbti, nes darbuotojų bus daugiau nei lankytojų“, – neabejoja Lietuvos restoranų ir viešbučių asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė.

Ji taip pat kritikuoja darbo laiko apribojimą. Kaip sako E. Šiškauskienė, vasarą dirbti iki 22 val. taip pat kai kurioms kavinėms neapsimokės.

„Sako, kad tai bus iki gegužės 31-osios, bet už viso to stovi gyvi žmonės, darbuotojai. Juk sudaromi grafikai, planuojamas darbas. Koks tikslas kas dvi savaites kaitalioti tai kvadratus, tai laikus? Toks jausmas, kad ministerijos darbuotojai nelabai suvokia, jog už tų taisyklių yra realus gyvenimas“, – sako E. Šiškauskienė.

Ji neatmetė galimybės, kad nemažai kavinių ir restoranų, veikiančių viduje, tiesiog veiklos neatnaujins, nes tai bus ekonomiškai nenaudinga.

„Vilniaus Savičiaus gatvė visa turės užsidaryti, nes, kaip matome, oras mūsų nelepina – 13–14 laipsnių, o vakare išvis šalta. Tai įsivaizduokite kavinukę, kuri turi 30–40 metrų ploto, o tokių senamiesčiuose daug, tai kaip jie čia dirbs? Dėl keturių žmonių?“ – komentuoja E. Šiškauskienė.

Jos tvirtinimu, nuostata, kad vien klientui turėtų tekti 10 kvadratinių metrų, buvo perkelta iš reikalavimų, taikytų kitiems verslams, pavyzdžiui, prekybos centrams, bet, teigia E. Šiškauskienė, nebuvo atsižvelgta į maitinimo verslo specifiką ir galimybes įrengti pertvaras.

Ploto reikalavimas nustebino – tikina, kad jo anksčiau nebuvo

Tas pačias problemas vardija ir restoranų bei kavinių atstovai.

Kaip LRT.lt sako bendrovės „Amber Food“, valdančios „Charlie Pizza“, „La Crepe“, „Carskoe Selo“ ir kitus restoranus, vadovas Gediminas Balnis, jų tinklo kavinės atverti duris ruošiasi, daugelyje vietų įrengiami atitvarai, tačiau abejonių taip pat kelia 10 kvadratinių metrų reikalavimas.

„Mes ruošiamės, įrengiame atitvarus daugelyje restoranų, tik išlindo toks dalykas, kad patalpoje negali būti daugiau kaip vienas žmogus dešimtyje kvadratinių metrų. Tai labai nustebino, nes buvo reikalavimai ir atsirado toks papildomas apribojimas. Įsivaizduokite, jeigu restorane gali būti 40 staliukų, tai tas reikalavimas iš esmės pasako, kad vietoje to bus 4–5 staliukai“, – teigia G. Balnis.

Jo vertinimu, dėl tokio reikalavimo, net ir sulaukę didžiausio galimo klientų skaičiaus, daugelis restoranų ir kavinių bus apytuščiai. Iki šiol, vadovaujantis numatytais atstumo reikalavimais, klientus buvo ketinama sodinti prie kas antro staliuko.

Be to, pastebi G. Balnis, keblumų kils restoranams, kurie savo patalpose turi visiškai atskirtas erdves.

„Pagalvokite, jeigu restoranas yra per du aukštus, pirmasis aukštas – 30 kvadratinių metrų, tai jame gali būti trys žmonės. Tai kodėl? O jeigu viena šeima yra penki žmonės? Arba yra atskira banketinė salė, 20 kvadratinių metrų. Tai joje gali sėdėti žmonės, nors ji visiškai atskirta“, – sako G. Balnis.

Jo tvirtinimu, nepaisant to, „Amber Food“ tinklo kavinės ir restoranai daugelyje vietų ketina atsidaryti, nes tam buvo pradėta ruoštis dar iki paskelbiant 10 kvadratinių metrų reikalavimą. Vis dėlto veiks ne visos tinklo vietos.

„Kai kurios vietos neveiks, bet tai susiję su specifika. Yra kitas reikalavimas – veikti iki 22 val. vakaro. Tie, kurie orientuoti į vakarą, tarkime, „Carskoe Selo“, neatsidarys, nes nėra tikslo, nes ten gyva muzika paprastai prasideda nuo 21 val. vakaro“, – tvirtina G. Balnis.

Nuotaikos nekokios – klientų antplūdžio nesitiki

Restoranų „Jurgis ir drakonas“ bei „Brooklyn Brothers“ vadovė Odeta Bložienė LRT.lt teigia, kad jų tinklo kavinės didelio klientų antplūdžio nesitiki, todėl veiklą atnaujins ne visos, o ir klausimų dėl taikomų reikalavimų kyla.

„Pirmadienį nesitikime kažkokio didelio pokyčio ar antplūdžio, nes vertiname esamą situaciją, nes daugelis žmonių dar dirba iš namų ir taip greitai į savo buvusį gyvenimą negrįš. Juo labiau kad pajamų mažėjimas ir nedarbo didėjimas turės įtakos ir perkamajai galiai. Tai natūralu, kad restoranai, pramogos yra ta sritis ir tas sektorius, kuris nukenčia pirmiausia, nes žmonės daugiau taupo ir atsisako nebūtinųjų išlaidų“, – teigia O. Bložienė.

Jos tvirtinimu, klausimų restoranams kyla ne tik dėl ploto reikalavimo, bet ir dėl klientų skaičiavimo. Pagal priimtas nuostatas, prie vieno staliuko gali sėdėti iki penkių žmonių. Tačiau, jeigu jie yra šeimos nariai, žmonių skaičius gali būti ir didesnis.

„Tie reikalavimai labai komplikuotai įgyvendinami ir net neaišku kaip. Jeigu, pagal vieną punktą, prie vieno stalo gali sėdėti 5 žmonės, tai klausimas, ar tiems žmonėms reikia priskirti 50 kvadratų? Turbūt tas reikalavimas, kad tarp žmonių būtų ne mažesnis nei 2 metrų atstumas, yra gana suprantamas, o tas 10 kvadratinių metrų reikalavimas šiek tiek absurdiškas ir nėra galutinio išaiškinimo.

Lygiai taip pat ir su šeimos ir ne šeimos nariais. Manau, kad šis reikalavimas labiau nukreiptas į pačių žmonių sąmoningumą ir jų supratimą, nes restorano ar kavinės darbuotojai patikrinti, ar tai yra, ar nėra šeimos nariai, praktiškai priemonių neturi“, – sako O. Bložienė.

Ji juokiasi – nors restoranai rengiasi sumažinti stalų skaičių, išlaikyti atstumus ir kitaip užtikrinti klientų saugumą, jie nėra pasiruošę tikrinti klientų asmens dokumentų ir nustatinėti šeimos ryšių.

Iš tinklo restoranų durų pirmadienį neketina atverti Vilniaus Pilies gatvėje esantis restoranas, kuriame anksčiau didžiąją dalį klientų sudarydavo turistai ir papietauti atėję žmonės. Taip pat, teigia O. Bložienė, restoranas Kaune ir toliau veiks ne visą savaitę.

„CanCan pizza“ rinkodaros vadybininkė Austėja Matusaitė LRT.lt teigia, kad jų tinklo kavinės beveik visos veiklą pradės jau pirmadienį.

„Du ar trys restoranai nebus atidaryti, bet didžioji dauguma veiks. Tiesiog tai nėra labai srautinės vietos, kur galėtume atidaryti restoranus. Tai kol kas pagalvojome, kad dar tiesiog neverta. Ateityje tikrai planuosime juos atidaryti“, – teigia A. Matusaitė.

Ji taip pat teigia, kad reikalavimas klientui skirti 10 kvadratinių metrų situaciją apsunkina, tačiau priduria, kad restoranuose tokio reikalavimo bus laikomasi.

„10 kvadratinių metrų vienam klientui yra daug. Tarkime, šiuo metu mūsų restoranuose stalai yra arti vienas kito. Stengdamiesi to išvengti, sodinsime žmones ne prie kiekvieno stalo“, – sako A. Matusaitė.

Atidaromi darželiai

Nuo pirmadienio duris atveria ir ikimokyklinio bei priešmokyklinio ugdymo įstaigos. Visgi joms teks laikytis griežtų reikalavimų. Kaip anksčiau nurodė švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius, kartu su Sveikatos apsaugos ministerija buvo parengtos rekomendacijos, kaip apie pokyčius darželiuose reikėtų informuoti šeimas, susitarti su jomis, išsiaiškinti, ar vaikai neserga lėtinėmis ligomis.

Taip pat, pasak A. Monkevičiaus, reikėtų „pasirūpinti tais darbuotojais ir pedagogais, kitais darbuotojais, kurie priklauso rizikos grupei dėl amžiaus ar dėl to, kad serga lėtinėmis ligomis, kurių sąrašas yra patvirtintas sveikatos ministro įsakymu.“

Ministras vardijo, kad vykdant ugdymą kontaktiniu būdu turi būti maksimaliai laikomasi grupių izoliacijos principų, darbuotojai gali dirbti tik vienoje grupėje, vaikai turi nuolat lankyti tą pačią grupę, o grupės veikla vykdoma taip, kad būtų išvengta skirtingas grupes lankančių vaikų kontakto tiek patalpose, tiek lauke. Negalima organizuoti bendrų veiklų, kuriose dalyvautų kelioms grupėms priklausantys vaikai.

Prie įėjimo į patalpas privalės būti dezinfekcinio skysčio, turės būti vertinama vaikų sveikatos būklė, o tie, kurie turi peršalimo ar gripo simptomų, į darželius nebus priimami. Kaukes dėvėti turi vaikai nuo 6 metų amžiaus.

Sveikatos ir sporto paslaugos

Nuo pirmadienio taip pat panaikinami ribojimai visuomenės sveikatos paslaugoms. Leidžiama vykdyti visuomenės sveikatos stiprinimo, lėtinių neinfekcinių ligų prevencijos priemones, visuomenės sveikatos saugos kontrolės planinius patikrinimus ir kitas visuomenės sveikatos priemones.

Taip pat nuo pirmadienio galima lankytis odontologų kabinetuose.

Taip pat švelninami srautų ribojimo reikalavimai sporto veikloms. Vykdant individualias sporto veiklas bei fizinio aktyvumo pratybas, turi būti užtikrinamas ne mažesnis nei 5 kv. m. plotas, tenkantis vienam asmeniui, ir ne mažesnis nei 2 m atstumas.

Renginiai ir ekskursijos

Švelninami reikalavimai renginiams bei susibūrimams. Nustatyti mažesni reikalavimai srautų ribojimui, t. y. ne mažesnis kaip 5 kv. m plotas, tenkantis vienam asmeniui, vietoje buvusių 10 kv. m.

Leidžiama organizuoti ekskursijas, jeigu užtikrinamas ne mažesnis nei 2 m atstumas tarp asmenų ir (ar) asmenų grupių.