Verslas

2020.05.14 11:56

Patvirtinta, kaip elgsimės kavinių, restoranų ir barų viduje: ne daugiau nei po 5, bus ribojami atstumai

LRT.lt 2020.05.14 11:56

Vyriausybei trečiadienį patvirtinus naujus karantino sąlygų švelninimus, numatyta, kad jau nuo ateinančio pirmadienio duris galės atverti kavinės, restoranai, barai ir kitos pasilinksminimo vietos, esančios uždarose patalpose, nurodoma pranešime.

Jos galės veikti nuo 8 iki 22 valandos, taip pat privalės imtis nustatytų priemonių, užtikrinsiančių ir lankytojų, ir darbuotojų saugumą.

Darbo laiko ribojimas ir toliau nebus taikomas lauko kavinėms ir gaminantiems maistą išsinešimui.

Anot sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, epidemiologinė situacija leidžia atverti viduje dirbančių viešojo maitinimo įstaigų duris.

„Numatytos labai aiškios taisyklės, kurias norintis veikti verslas turi išpildyti. Norisi pabrėžti, kad tos taisyklės nustatytos ne dėl manęs ar specialistų – jos skirtos tam, kad kuo labiau būtų apsaugotas kiekvienas, kuris ten lankysitės. Dėl tos pačios priežasties ribojamas ir darbo laikas. Yra labai aišku, kad naktinėse pasilinksminimo vietose neįmanoma užtikrinti tinkamos prevencijos infekcijos plitimui“, – pranešime cituojamas ministras A. Veryga.

Nustatyta, kad viduje veikiančiose kavinėse, restoranuose, baruose ir kitose pasilinksminimo vietose atstumas tarp stalų turėtų būtų toks, kad prie skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu.

Tuo atveju, jei tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 centimetrų pločio ir 140 centimetrų aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad tarp lankytojų būtų išlaikytas ne mažesnis nei 1 metro atstumas.

Taip pat numatyta, kad į patalpas gali būti įleidžiami tik nosį ir burną dengiančias priemones dėvintys lankytojai. Valgant ir geriant jų dėvėti neprivaloma.

Be to, siekiant valdyti rizikas, apibrėžta, kad prie vieno stalo galima sėdėti ne didesnėmis nei 5 žmonių grupėmis, išskyrus šeimos narius.

Numatyta, kad nebus leidžiama tiekti maitinimo bufeto tipo principu.

Cukraus, druskos, padažų ir kitų maisto produktų bendro naudojimo induose ar pakuotėse, jei juos įsideda patys lankytojai, taip pat neturės būti patiekiama.

Kartu numatyta, kad neturėtų būti naudojami daugkartinio naudojimo meniu, kuriuos liečia lankytojai. Jeigu tokie naudojami – jie turi būti dezinfekuojami po kiekvieno panaudojimo.

Daugkartinio naudojimo staltiesių ar padėkliukų, kurių negalima nuvalyti (skalbti) ir dezinfekuoti po kiekvieno apsilankymo neleidžiama naudoti. Be to, nebus galima lankytojams siūlyti apklotų.