Prekyboje pasirodė pirmosios lietuviškos braškės. Šiltnamiuose sunokusių uogų derliumi augintojai džiaugiasi, o štai po atviru dangumi jas auginantys ūkininkai nerimauja – esą šiais metais orai labai nenuspėjami.
Šiltnamiuose prie Anykščių sunokusiu braškių derliumi ūkininkai patenkinti. „Anykščių daržovių“ direktorius Valdemaras Juškas sako, kad visas jo derlius keliauja į prekybos centrus, turgavietėse jo ūkis neprekiauja.
„Mes kada priskiname uogas, jas atšaldome ir pateikiame į prekybos tinklus, mūsų kaina būna apie 6 eurus už kilogramą. O paskui, priklausomai nuo tinklų, kainas kitaip susideda“, – sako jis.
Iš hektaro braškyno per du derėjimo mėnesius V. Juško ūkis planuoja priskinti apie 50 tonų braškių.
„Temperatūros šiuo metu braškių auginimui yra palankios Lietuvoje: naktys šaltos, o dienos nelabai karštos. Idealiausia temperatūra braškei yra naktį 8 laipsniai, o dieną – 16“, – paaiškina ūkininkas.
Pirmosios šiltnamyje išaugintos uogos skoniu nenusileidžia toms, kurios birželį nurausta po atviru dangumi, tikina direktorius.
„Mūsų braškė pritaikyta greitam naudojimui, ne transportavimui, ir jos skonis – ypač pirmų braškių – tikrai labai geras“, – teigia V. Juškas.
Vis dėlto lauke braškes auginančius ūkininkus šiųmečiai orai verčia nerimauti. Tris dešimtmečius braškių daigais Kavarske prekiaujanti Danguolė sako, kad šilta žiema turėtų paveikti būsimą derlių.

„Daigai lindo į žemę rudenį labai smarkiai, man rodosi, kad jie ir žiemą vargo ir buvo užmigę. Dabar šaknys didžiulės, kaklai stori, o lapeliukų nenori leisti. Jau dabar turėtų būti gerokai pakilę nuo žemės, jie nekyla nuo žemės, prisiglaudę prie žemės kaip rudenį, – sako ji. – Man rodos, kad sodinamoji medžiaga tai labai puiki, o koks bus derlius, tai neaišku nei kada, nei koks gerumo.“
Įprastai braškės skinamos antrąją birželio savaitę. Jei ir toliau nebus lietaus, pasak braškių augintojos, derlius bus kuklesnis, o uogos mažesnės.