Verslas

2020.03.20 16:59

VMVT parengė rekomendacijas prekiaujantiems maisto produktais turgavietėse

ELTA2020.03.20 16:59

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) parengė rekomendacijas prekybininkams, karantino šalyje laikotarpiu prekiaujantiems maisto produktais turgavietėse.

Šiuo laikotarpiu prekiautojai turgavietėse turi taikyti griežtesnes nei įprastai higienos užtikrinimo priemones ir laikytis privalomųjų maisto tvarkymo ir kitų reikalavimų. Atkreiptinas ypatingas dėmesys į atvejus, kai prekiautojai negali užtikrinti sustiprintos nefasuotų maisto produktų apsaugos nuo galimos taršos (pavyzdžiui, įsirengti atitvarus nuo lankytojų, apsaugančius vartojimui paruoštus nefasuotus maisto produktus nuo galimos taršos). Tokiu atveju nefasuotais maisto produktais, kurie prieš juos vartojant nebus plaunami, termiškai apdorojami, lupami, gliaudomi ar pan., galima prekiauti tik iš anksto juos supakavus.

Prekiaujantieji termiškai apdorotais (virtais, rūkytais) ir žaliais gyvūninės kilmės produktais turi dėvėti apsaugines priemones (chalatus, pirštines, prijuostes ir pan.), o vienkartines apsaugines priemones keisti kaskart susiteršus gyvūninės kilmės medžiagomis (mėsa, riebalais, krauju ir kt.). Apsaugines priemones privaloma dėvėti ir prekiaujant kitais nefasuotais produktais (sveriamais sausainiais ir kt.).

Turgaviečių administratoriams VMVT rekomenduoja informuoti lankytojus apie asmens higienos laikymosi būtinybę, skatinti juos eilėse laikytis saugaus (ne mažesnio kaip 1 m) atstumo, sudaryti sąlygas tinkamai lankytojų ir darbuotojų rankų higienai. Pasibaigus prekybai, turgavietės patalpos, prekystaliai bei kiti paviršiai turėtų būti kruopščiai išvalomi ir dezinfekuojami.