Norintiems namuose užsiimti maisto gamyba ir jį parduoti – paprastesni reikalavimai. Nuo šiol žmonėms nereikės įsirengti atskirų patalpų. Įvykdžius Maisto ir veterinarijos tarnybos higienos reikalavimus, nedidelius kiekius patiekalų galima gaminti namų virtuvėje. Taip siekiama paskatinti gyventojus legalizuoti veiklą.
Alytaus rajono gyventoja Lina iki šiol desertiniais sūriais vaišindavo artimuosius ar draugus. Jų paraginta moteris prieš savaitę pasinaudojo galimybe išsiimti leidimą nedideliais kiekiais virtuvėje desertus ne tik gaminti, bet ir parduoti.
„Reikia turėti savo šaldytuve atskirą lentyną, pažymėtą , kad ten yra sūriai, spintelė irgi turi būti skirta tik įrankiams gaminti sūriams. O daugiau visa kita švara, – sakė Lina Vasinskaitė. – Pogrindyje nenorėjau dirbti, todėl sugalvojau, kad reikia įsiteisinti.“
Alytiškis Nedas, gaminantis virtinius, sako, kad higienos reikalavimų privalu laikytis visiems. Nesvarbu, ar gaminama namuose, ar kaip jis, pavyzdžiui, įkūręs tris darbo vietas, maistą gamina turgavietėje.
„Visos taisyklės ir naujovės kartais sunkokai įgyvendinamos, bet mes jų privalome laikytis, nes kitaip neatitiksi visų normų. <...> (Reikia – LRT.lt) prižiūrėti kad visi būtų ir galiojimo laikai, ir kokybiški produktai, kurie privalo pasiekti galutinį vartotoją“, – kalbėjo Nedas Kavaliauskas.
iš Didžiosios Britanijos į Marijampolę grįžusi Renata leidimą gaminti miltinius ir kreminius kepinius išsiėmė vos prieš tris savaites.
„Ten turėjau patirties virtuvėje su konditerija, su kitomis sritimis ir sugalvojau, kad norėčiau susikurti sau darbo vietą“, – tvirtino Renata Ražinskė.

Marijampolės Maisto ir veterinarijos tarnybos patarėja Jūratė Černiavskienė vardija, kokių taisyklių turi laikytis namuose gamintą maistą parduodantys žmonės.
„Nebūtinai visi įrengimai turi būti iš nerūdijančio plieno, gali būti ir mediniai, tačiau lengvai valomi ir plaunami, turi pakakti erdvės, ir gyvenamosiose patalpose ir namų virtuvėse atskirti laiku maisto tvarkymo etapus, negalima ruošti maistą savo šeimai tuo pačiu laiku ir gaminti į rinką tiekti maisto“, – pasakojo ji.
Maisto gamybai namų sąlygomis ribojami parduodamos produkcijos kiekiai. Tortų ar pyragų per dieną galima pagaminti ne daugiau kaip penkis, pyragaičių 100 vienetų, sausainių ne daugiau nei 7 kilogramus. Karštų patiekalų – 20 porcijų.
„Sutikrini kiekvieną dieną, pasižiūri, aš nedirbu labai dideliais kiekiais, tiek kiek galiu, produktų neužsiperku nei metams, nei pusmečiui, kiekvieną savaitę matau kokie užsakymai, važiuoju, nusiperku pradžioj savaitės, ir tai savaitei turiu“, – kalbėjo maistą pardavimui namuose gaminanti Dalė Bradauskienė.
Maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, nuo gruodžio leidimus smulkiąjai gamybai namuose išsimėmė apie keturias dešimtis šalies gyventojų.