Lietuvai kovojant su galimomis koronaviruso rizikomis, prekybos tinklai ėmėsi saugumo priemonių, jei virusas vis dėlto nuspręstų užsukti į šalies parduotuves. Siekdamas apsaugoti klientus, prekybos tinklas „Iki“ buvo pradėjęs šviežias bandeles pakuoti į atskirus maišelius. Deja, tą pačią dieną dėl klientų nepasitenkinimo šios idėjos buvo atsisakyta.
Antradienį prekybos tinklo „Iki“ klientai kai kuriose tinklo parduotuvėse galėjo išvysti dar nematytą vaizdą – kiekviena bandelė buvo supakuota į plastikinį maišelį.

Internautai socialinio tinklo „Facebook“ grupėse kėlė klausimus, ar tokia priemonė yra ekologiška, tačiau prekybos tinklo „Iki“ atstovai aiškina, kad toks sprendimas priimtas po pirmadienį vykusio pasitarimo su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovais (VMVT).
„Iki“ rinkodaros vadovas Andrejus Pometko LRT.lt atsiųstame atsakyme teigia, kad VMVT, imdamasi papildomų prevencinių priemonių užkirsti kelią virusų plitimui, pateikė rekomendacijas dėl atvirų prekių pardavimo.
„Jas gavę, keliose parduotuvėse pradėjome pakuoti bandeles, tačiau mūsų pirkėjai pastebėję naujovę išsyk išreiškė nepasitenkinimą, nes švieži kepiniai pakuotėje greitai drėksta, praranda šviežumą ir patrauklumą. Nusprendėme atsižvelgti į pirkėjų pageidavimus, kol ieškome sprendimų, kaip gaminius uždengti“, – sako A. Pometko.

Parduotuvės atstovai tikina, kad, antradienio rytą pradėjus pakuoti šviežias bandeles, šios idėjos buvo atsisakyta dar tą patį vakarą.
A. Pometko pastebi, kad iki šiol „Iki“ parduotuvėse atvirai laikyti sausainiai bus sufasuoti ir parduodami pakuotėse, džiovinti vaisiai ir riešutai – uždengti. Prie šių skyrių, kaip ir prie bandelių bei duonos skyriaus, atsiras papildomi informaciniai ženklai pirkėjams, primenantys, kaip tokias prekes susipakuoti patiems, pasinaudojant pateiktomis priemonėmis.
Prekybos tinklo „Iki“ atstovas taip pat pataria, kad atviras prekes reikėtų imti naudojant pirštines, žnyples ar semtuvėlius, o atidarius dangtį – jį vėliau uždaryti.

VMVT – yra mažai įrodymų, kad virusas gali būti perduotas per maistą
VMVT Viešųjų ryšių skyriaus atstovė Jurgita Savickaitė LRT.lt teigė, kad prekybos centrai patys turi pasirinkti priemones, kurios padėtų apsisaugoti nuo viruso plitimo, o „Iki“ pasirinktas kelias – viena iš galimybių.
Kaip galimas alternatyvas J. Savickaitė vardija nefasuotus produktus dėti į uždarus konteinerius, iš kurių produktus paimti galima tik naudojantis specialiai tam skirtais įrankiais. „Neturint galimybių užtikrinti tinkamą nefasuotų produktų apsaugą, rekomenduojama tokios paslaugos laikinai neteikti ir prekybą tokiais produktais iš savitarnos skyrių laikinai perkelti į skyrius, kuriuose klientams produktus sufasuoja ir paduoda įmonės darbuotojai“, – siūlo VMVT atstovė J. Savickaitė.

Vis dėlto J. Savickaitė pripažįsta, kad rizikos vertinimus atliekantys ekspertai pažymi, jog šiuo metu nėra įrodymų ir mažai tikėtina, kad virusas gali būti perduodamas per maistą. Todėl VMVT maisto tvarkytojams pateiktos rekomendacijos – prevencinio pobūdžio, skirtos sustiprinti galimų rizikų valdymą ir higienos reikalavimų laikymąsi.
J. Savickaitės teigimu, vartotojams taip pat rekomenduotina laikytis bendrųjų asmeninės ir maisto tvarkymo higienos principų, tačiau imtis kokių nors papildomų priemonių šiuo metu nėra būtinybės.

Ruošiasi ir kiti prekybos tinklai
LRT.lt susisiekus su kitais šalyje veikiančiais didžiųjų maisto prekių parduotuvių tinklais, buvo patikinta, kad visi jie taiko papildomas prevencines priemones.
Pavyzdžiui, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė LRT.lt teigė, kad „Maximos“ parduotuvių lentynose prekės yra išdėliotos laikantis visų galiojančių taisyklių, o kai kurie baldai sukonstruoti taip, kad nefasuotus maisto produktus uždengtų visiškai. Kai kur yra naudojami papildomi dangčiai, kad būtų užtikrinta, pavyzdžiui, nefasuotų sausainių kokybė ir sauga.

„Prie įėjimo į prekybos sales jau nuo praėjusios savaitės mūsų klientai gali dezinfekuoti rankas – prie vežimėlių ir krepšelių paruošėme tam skirtus dezinfekantus ir vienkartines pirštines. Pastarosiomis savaitėmis, laikydamiesi savo numatyto veiksmų plano, penkis kartus per dieną dezinfekuojame įvairius paviršius: vežimėlius, krepšelius, rankenas, kortelių skaitytuvus ir pan. Mūsų kasininkai taip pat turi dezinfekantus ir bet kada gali dezinfekuoti savo rankas“, – LRT.lt teigia E. Dapkienė.

„Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė tikina, kad prie kepinių skyriaus jau nuo praėjusios savaitės parduotuvėse iškabinti papildomi informaciniai pranešimai, informuojantys klientus neliesti kepinių rankomis, o tam naudoti specialias žnyples arba vienkartines pirštines.

„Mūsų parduotuvėse kepiniai laikomi iš dalies pridengtose vitrinose. Tai sumažina galimo apkrėtimo riziką, todėl papildomų priemonių, pavyzdžiui, kepinių pakavimo į atskirus maišelius, šiuo metu neplanuojame“, – prekybos tinklo „Lidl“ prevencines priemones vardija L. Skersytė.
„Rimi“ atstovė Renata Keršienė LRT.lt teigė, kad, išaugus koronaviruso grėsmei, pagal galimybes duonos skyriuose įrengti stovai su dezinfekciniais skysčiais pirkėjams. Artimiausiomis dienomis didžiuosius „Rimi“ prekybos centrus, kur lankosi daugiausia pirkėjų, pasieks jiems skirtos papildomos dezinfekcinės priemonės.

R. Keršienė taip pat mini, kad „Rimi“ dezinfekuoja darbo paviršius, pirkėjų naudojamus įrankius, vežimėlius, atvirų salotų barų, duonos gaminių lentynų paviršius.
Prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvėse bandelės ir kiti kepiniai yra pridengti lentynų plastikiniu skydeliu, sako „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

„Todėl bandelių pakuoti į maišelius neketiname. Parduotuvėse dar atidžiau, nei įprasta, laikomasi higienos reikalavimų“, – sako „Norfos“ atstovas.
VMVT pasidalijo patarimais
VMVT atstovė J. Savickaitė primena, kad, vertindami riziką vartotojams, viešojo maitinimo įstaigos, kavinės, restoranai, barai, taip pat prekybos centrai turi pasirūpinti rankų dezinfekcinėmis priemonėmis prie įėjimų bei maisto gamybos patalpose ar prekybos salėse.

„Prie praustuvių, lankytojų tualetuose turi būti iškabintos rankų plovimo instrukcijos. Didžiuosiuose prekybos centruose informaciją, kaip teisingai plauti ir dezinfekuoti rankas, rekomenduotina teikti per vaizdo ekranus ar garsinę reklamą“, – sako J. Savickaitė.
VMVT taip pat rekomenduoja dažniau, nei įprasta, valyti ir dezinfekuoti viešojo maitinimo, prekybos ar gamybos patalpas ir įvairius liečiamus paviršius – durų rankenas, turėklus, lankytojų stalus viešojo maitinimo įmonėse, krepšius prekėms sudėti, vežimėlius produktams vežti. Gamybos įmonėse, ligoninėse, kur yra gaminama didesniam žmonių skaičiui, maistas turi būti tvarkomas su vienkartinėmis pirštinėmis.

J. Savickaitė primena – nefasuoti maisto produktai pardavimui turi būti pateikiami taip, kad būtų išvengta jų užteršimo: maisto prekybos įmonės privalo užtikrinti, kad lankytojai, prisiliesdami rankomis, čiaudėdami ir pan., neužterštų nefasuotų maisto produktų, ypač tų, kurių prieš vartojimą negalima nuplauti.