Verslas

2020.02.15 11:17

Ekologinio ūkio savininkas: jaučiamės trečiuoju broliu, kuris nėra vertinamas

Nijolė Baronienė, LRT radijo laida „Gimtoji žemė“, LRT.lt2020.02.15 11:17

„Žmonės, kurie purškė ir tręšė laukus, vienais metais atsisakė tręšimo ir jau sakosi, kad štai jo grikiai yra ekologiški. Jie nėra ekologiški. Jeigu tame lauke buvo purkšta ir tręšta begalę metų, žemei išsivalyti tikrai vienų metų nepakanka“, – LRT RADIJUI sako Trakų rajone ekologiškai ūkininkaujantis Linas Muknickas.

Prioritetas kokybei, o ne kiekybei

Trakų rajone, per šimtą gyventojų turinčiame Vaickūniškių kaime, ūkininkaujančiam Linui Muknickui vos 26-eri metai. Amžius, rodos, nieko nereiškia, jei žmogus žino ką daro ir kantriai eina savo pasirinktu keliu. O pasirinko šis jaunas vyras ekologinį ūkininkavimą – vadinasi, galvoja ne tik apie pelną, bet ir apie tai, kad žemė, kurią dirba, būtų nenualinta, o gražaus Trakų krašto ežerai ir upeliai nebūtų užteršti pesticidais.

Žiemos mėnesiais, kuomet darbo laukuose nėra, Linas remontuoja ir pavasariui ruošia žemės ūkio techniką: traktorius, sėjamąją, diskinį skutiką, kultivatorių, volavimo įrangą bei kitą techniką, be kurios, kaip jis pats sako, laukuose neišsiverstų.

Vystant ekologinį ūkį, svarbu yra kokybė, o ne kiekybė.

Praėjusiais metais ūkininkas pasėjo 30 hektarų žiemkenčių, o iš viso jaunas vyras sako turintis apie 100 ha naudmenų. „Visas ūkis yra ekologinis, sertifikuotas, – tikina L. Muknickas. – Žemės gal ir norėtųsi daugiau, tačiau, vystant ekologinį ūkį, svarbu yra kokybė, o ne kiekybė. Nesu susikoncentravęs į kuo didesnį kiekį. Man labai svarbu yra kokybiška produkcija.“

Ūkininkavimą derina su studijomis

Linas sako auginantis tradicines šiai dienai kultūras, tokias kaip avižas, žieminius kvietrugius, žirnius, grikius. „Yra noras bandyti auginti kanapes, tačiau reiktų investuoti į apdirbimo liniją, kurioje tos kanapės spėtų išdžiūti. Prireiktų ir kombaino“, – dalį savo ateities užmačių atskleidžia ekologinio ūkio savininkas.

Pašnekovas taip pat sako praktikuojantis posėlius bei norintis išbandyti aliejinį ridiką. „Žemę jis šiek tiek supurentų su ta šaknimi“, – priduria L. Muknickas, Vytauto Didžiojo universitete (VDU), penktame kurse, studijuojantis žemės ūkio mechanikos inžineriją.

Man labai keista, kuomet visi kalba apie ekologiją, visi nori ekologiško maisto, bet kuomet kalba pakrypsta apie ekologinius ūkius, tada visiems atrodo, kad čia yra didžiulis verslas ir tos išmokos yra gaunamos už nieką.

Ūkininkas tikina, kad be šiuo metu įgyjamų mechanikos žinių, būtina gilintis ir į agronomiją. „Šiai dienai mąstau, kad mano siekis bus su agronomija susijęs magistras, – tikina neapleisiantis mokslo pašnekovas. – Agronomijos žinių semiuosi ir iš įvairių renginių, parodų, seminarų, kaip antai iš „Lauko dienų“. Iš ten stengiuosi pasisemti kuo daugiau žinių ir jas panaudoti savo ūkyje.“

Nuviliantis visuomenės požiūris

Trąšų ir pesticidų gamintojams mes neįdomūs, sako Linas. Pasak jo, chemizuoti ūkiai dažnai užmezga partnerystes su trąšų ar pesticidų atstovais, taip gaudami įvairių naudų, dovanų ar nuolaidų. Jis taip pat sako, kad ekologiškiems ūkiams trūksta palaikymo.

Man šiek tiek liūdna, kad ekologinis ūkis, kokią jis teikia naudą, nėra deramai įvertinamas. Juk nauda čia kuriama ne tik per produktus, bet ir per švarų dirvožemį, švarų vandenį.

„Man labai keista, kuomet visi kalba apie ekologiją, visi nori ekologiško maisto, bet kuomet kalba pakrypsta apie ekologinius ūkius, tada visiems atrodo, kad čia yra didžiulis verslas ir tos išmokos yra gaunamos už nieką“, – nusivylimo visuomenėje įsivyravusia kliše apie ekologinius ūkius neslepia L. Muknickas.

„Chemizuoti ūkiai perka trąšas, visokią įrangą, tad jiems yra naudinga tokia opinija apie ekologinius ūkius, – spėja ekologinio ūkio savininkas. – Tuo tarpu ekologiniai ūkiai nėra jiems ta kryptis, iš kurios jie galėtų gyventi. Todėl ir požiūris į mus yra labai prastas.“

Nesuvokia ekologinio ūkio prasmės

Linas ekologiniu ūkiu užsiimančius ūkininkus netgi nevengia pavadinti trečiuoju broliu, kuris nuolat lieka nuskriaustas. „Man šiek tiek liūdna, kad ekologinis ūkis, kokią jis teikia naudą, nėra deramai įvertinamas, – apmaudo neslepia pašnekovas. – Juk nauda čia kuriama ne tik per produktus, bet ir per švarų dirvožemį, švarų vandenį – reikia tai suprasti ir vertinti kompleksiškai.“

Pasak jo, ekologinis ūkis yra ne vienerių metų sunkus darbas. „Štai grikiuose negali būti glifosato likučių. Ir žmonės, kurie purškė ir tręšė laukus, vienais metais atsisakė tręšimo ir jau sakosi, kad štai jo grikiai yra ekologiški, – šypsosi jaunasis ūkininkas. – Jie nėra ekologiški! Jeigu tame lauke buvo purkšta ir tręšta begalę metų, žemei išsivalyti tikrai vienų metų nepakanka.“

Taip pat skaitykite

Žmonės, pasak L. Muknicko, neįsigilina į keliamus reikalavimus ekologiniams ūkiams ir tiesiog „vadovaujasi kažkokiomis savo susikurtomis teorijomis“.

Plačiau apie ekologinio ūkininkavimo iššūkius – radijo laidoje

Parengė – Vismantas Žuklevičius