Verslas

2019.12.07 11:08

„Bernelių užeigos“ Anglijoje vadovė apie verslo pradžią: daugėjo lietuvių, kuriems reikėjo pramogų, ne tik darbo

Giedrė Čiužaitė, Mindaugas Laukagalis, LRT RADIJO projektas „4 milijonai", LRT.lt2019.12.07 11:08

„Atvykau keliems mėnesiams, o užsibuvau jau du dešimtmečius. Esu dalis lietuviškos salos, kuri yra kuriama čia, Anglijoje“, – sako „Bernelių užeigos“ Piterbore bendraturtė, tauragiškė Dangira Jankauskaitė, Jungtinėje Karalystėje gyvenanti jau 21-erius metus.

Versli moteris Lietuvoje sako dirbusi nekilnojamojo turto (NT) srityje. „Viskas sekėsi gerai. Šalies nepalikau dėl skurdumo. Tiesiog nebuvo šeimos, buvau viena, tad pagalvojau, o kodėl gi nepažiūrėti man pasaulio? – emigracijos priežastis prisimena D. Jankauskaitė. – Norėjau vykti į Ameriką. Anglijoje galvojau praleisti vos kelis mėnesius. Taip jau gavosi, kad likau čia ir Amerikos taip ir nepamačiau“.

Dangira sako niekada nedirbusi „valdiško“ darbo – Lietuvoje taip pat sukdavosi verslo srityje. „Esu pabaigusi programavimą, tačiau visada darbo vietą sau kurdavausi pati, – tikina pašnekovė. – Atvykusi į Angliją pradėjau nuomoti lietuviams namus, butus, kambarius. Vėliau prasidėjo NT pirkimas. Kuomet atvyko daugiau lietuvių, jiems reikėjo ne tik kur gyventi ir darbo, bet ir ką valgyti bei pramogų. Tose srityse ir plėtėsi mano verslas“.

Emigrantė sako, kad Anglijos lietuviams reikia ir lietuviško maisto, ir muzikos, ir kultūros, tačiau pačių emigrantų poreikiai kiek skiriasi nuo tautiečių, gyvenančių Lietuvoje. „Tie emigrantai, kurie čia atvyko prieš 20 metų, tikrai naudos tą kuriamą lietuviškumą, – neabejoja Dangira. – Tačiau, laikui bėgant, viskas turės išnykti. Čia gimę vaikučiai jau yra kitokie, jie valgo ir kitokį maistą“.

Frančizės principu veikiančiuose lietuviško maisto restoranuose Londone, pasak D. Jankauskaitės, lietuviai užsisako tai, ką ir tautiečiai Lietuvoje. „Dažniausiai čia yra užsakomi cepelinai ir balandėliai – lietuviai ir emigracijoje lieka ištikimi tradicinei virtuvei. Anglai čia labiau ragauja mėsiškus patiekalus: vištieną, kiaulieną ir jautieną. Turime gausų patiekalų pasirinkimą iš šių produktų“, – pasakoja klientų stygiumi nesiskundžianti verslininkė.

Artėjant didžiosioms metų šventėms, ruošiasi ir Dangiros vadovaujamas restoranas. Pasak jos, anksčiau prie Kūčių stalo čia rinkdavosi gausūs būriai lietuvių. „Dabar jau visi turi namus. Po mišių lietuviškoje bažnyčioje, tautiečiai nori pasibūti namuose, nes juk Kūčios, kaip visi žinome, yra šeimos šventė. Mes jiems galime pasiūlyti maistą išsinešti – Kūčių vakarienę – visus 12-ka patiekalų, – verslo prisitaikymą prie besikeičiančių lietuvių įpročių demonstruoja D. Jankauskaitė. – Na, o per Kalėdas visus kviesime į vakarėlį su gyva muzika, lietuvišku maistu ir visomis linksmybėmis“.

Londono lietuvė sako esanti dėkinga BBC žurnalistų apsilankymu, po kurio išaugo čia užsukančių pavalgyti britų. LRT.lt informuoja, kad Anglijoje veikia keturi to paties pavadinimo lietuviško maisto restoranai. Du iš jų – Londone.

Parengė Vismantas Žuklevičius