Verslas

2019.11.05 21:58

Neringoje neliks žuvies rūkyklų?

Jovita Gaižauskaitė, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt2019.11.05 21:58

Neringoje gali nebelikti rūkytos žuvies – kai kurie gyventojai piktinasi sklindančiais kvapais ir dūmais, jie užvertė įvairias tarnybas skundais. Visuomenės sveikatos centro specialistai patikrino žuvies rūkyklas ir ėmė rašyti baudas.

Juodkrantiškis Romas žuvį kieme įrengtoje rūkykloje rūko jau kone trisdešimt metų, tačiau ateityje Neringoje rūkyta žuvimi gali ir nebekvepėti: dūmai ir žuvies kvapas užkliuvo kaimynams, šie skundais užvertė visas tarnybas.

„Atvažiavo be aparatų, be nieko. Atvažiavo, pauostė, bute jokio kvapo nėra, išėjo į lauką, o lauke – dūmų ir žuvies kvapas, o kaip bus žuvį rūkant be kvapo?“ – klausia žuvies rūkytojas Romas Žąsinas

„Tuoj atsiras įstaigos, kurios rūkins, kurios rūkys elektrinėm rūkyklom, mirkys ten jas. Jeigu pult iš karto 5 įmones, tada reiškia yra užsakymas, ne kitaip“, – pasakoja žuvies rūkytoja Ona Ulvydienė.

„Kažkas atsikėlė gyventi naujai ir nepatinka, nori savo taisykles įsivesti čia, tačiau virš 100 metų vyksta rūkymas žuvies, visi kiemuose rūkom ją pasigavę nuo mažens“, – tvirtina Neringos meras Darius Jasaitis.

Vienas juodkrantiškis jau nubaustas 225 eurų bauda už veiklos vykdymą nenustačius sanitarinės zonos, nors sako, jau ketvirta šeimos karta žuvį rūko ir iš to pragyvena.

„Dabar jis mane įspaudė į tokius rėmus, nuo 8:00 ryto šeštadienį, sekmadienį, per šventes, iki 11:00. Tai įsivaizduokit, reikia žuvį išrūkyt, šeštadienį, sekmadienį pas mus pagrindinė prekyba vyksta“, – tikina įmonės savininkas Arūnas Kelmelis.

Verslininkas sako jau užsisakęs mobilią rūkyklą – patrauks ją tiek, kiek reikalauja teisės aktai – 100 metrų. Visuomenės sveikatos centro specialistai gavo du skundus dėl trijų rūkyklų.

„Mes atlikome kvapų kontrolę, kurios metu buvo nustatyta, kad šita veikla vykdoma nenustačius sanitarinės apsaugos zonos, kas teisės aktuose yra nustatyta, už tai buvo surašyti patikrinimo aktai, duoti duoti terminai tuos pažeidimus pašalinti“, – teigia Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė.

Per metus rūkyklos arba turi nelikti, arba ji turi būti patraukta toliau nuo gyvenamųjų namų. Maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, tikrinantys higienos normų laikymąsi ir produktų saugą, sako nustatę tik menkus pažeidimus.

„Rūkyklos leidžiamos tiems, kurie gamina mažais kiekiais, rūkyklos gali būti lauke, o mūsų teisės aktai dėl sanitarinės apsaugos zonų tų atstumų nereglamentuoja“, – sako Maisto ir veterinarijos tarnybos patarėja Dalia Kaveckienė.

Nuo Naujųjų sanitarinės apsaugos zona rūkantiems iki 5 tonų žuvies mažinama nuo 100 iki 50 metrų. Tačiau neringiškiams siūloma produkciją įregistruoti kaip kulinarinį paveldą, o ministerijos vietos valdžia prašys dar mažesnės apsaugos zonos: mat neringiškiai sako geriausiu atveju terūkantys po 100 kg žuvies per parą, o rūkyklų Kuršių nerijoje – vos 18.

Plačiau žiūrėkite reportaže nuo 32.27 min.:

Panorama. Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis: buvusios teisėjos ir parlamentarės Neringos Venckienės ekstradicija į Lietuvą vyksta