Verslas

2019.10.17 11:47

Lengvinamos sąlygos norintiems užsiimti maisto gamyba namuose

Ignas Jačauskas, BNS2019.10.17 11:47

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ketvirtadienį pranešė lengvinanti sąlygas smulkiojo verslo atstovams, norintiems namuose gaminti ir klientams tiekti maistą.

Pasak VMVT, gruodžio viduryje įsigaliosiantys naujieji reikalavimai sudarys palankesnes sąlygas smulkiajam verslui ir paskatins legaliai veiklą vykdyti tuos, kurie verčiasi maisto produktų namuose gaminimu nedideliais kiekiais ir tiekia jį tiesiogiai vartotojams.

Tarnyba pažymi, kad pakeitimai atlikti reaguojant į vartotojų apklausas, jog didžioji dalis jų norėtų įsigyti rankų darbo gamybos maisto, taip pat pačių verslininkų pageidavimus.

„Vien per pastaruosius aštuonis mėnesius gavome apie 100 užklausų dėl galimybės užsiimti mažų kiekių maisto gamyba namų virtuvėse. Todėl neabejojame, kad su Europos Komisija suderinti supaprastinti reikalavimai padės lengviau įvertinti savo galimybes ir apsispręsti svarstantiems, ar imtis maisto tvarkymo namuose“, – sako VMVT direktorius Darius Remeika.

Tarnybos teigimu, fiziniai asmenys galės pasirinkti, kokią produkciją namuose gaminti – kepinius ir kitus miltinius produktus ar ruošti valgius ir patiekalus. Tokiai smulkiajai gamybai namų sąlygomis bus taikomi produkcijos kiekio reikalavimai.

Jei miltinės ir kreminės konditerijos gaminys, pavyzdžiui, tortai, šakočiai, tai pat duonos ar pyrago kepinys svers daugiau kaip 250 gramų, jų per dieną namuose bus galima pagaminti ne daugiau kaip penkis.

Mažesnių kepinių, kurių svoris nesiekia 250 gramų (pavyzdžiui, ragelių, bandelių, meduolių, keksų, keksiukų, spurgų, pyragaičių ir kt.), per dieną bus galima pagaminti ne daugiau kaip 100 vienetų, sveriamų smulkiųjų duonos ar pyrago gaminių (sausainių, džiūvėsių ar kūčiukų) – ne daugiau kaip 7 kilogramus.

Gaminant patiekalus bei valgius klientams, per dieną galima pateikti iki 20 porcijų, pusgaminių –koldūnų, blynelių ir kt. bus leidžiama pagaminti iki 10 kilogramų, o nedidelių užkandžių, tokių kaip vieno kąsnio sumuštiniai, – ne daugiau kaip 100.

VMVT nurodo, kad imantis šios veiklos, fiziniai asmenys turės pateikti nustatyta Asmens medicininę knygelę, patvirtinančią leidimą dirbti su maistu, išklausyti privalomus higienos žinių kursus, pasiruošti patalpas, gamybinius paviršius bei įrangą maisto gaminimui. Bus privaloma laikytis ir asmens higienos, maisto produktų sandėliavimo, ženklinimo reikalavimų.

Galimybė gaminti maistą namuose vystant verslą numatyta ES teisės aktuose, Vyriausybė reikimus nacionalinės teisės pakeitimus priėmė pernai lapkritį.