Veidai

2019.03.23 16:43

Kodėl Dovilė Filmanavičiūtė iš lietuvių kalbos išbrauktų žodžius „gražgarstė” ir „nesąmonė”?

LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas Lietuva“, LRT.lt2019.03.23 16:43

„Norėtųsi, kad dažniau sakytume ne „nesąmonė”, o leistumėmės į avantiūras ir kad apskritai vartotume mažiau žodžių, kurie prasideda „ne”, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva” sakė dainininkė, reklamos specialistė, įvairių projektų dalyvė Dovilė Filmanavičiūtė.

O kuo D. Filmanavičiūtei užkliuvo gražgarstės? Tuo, kad salotų, dažniausiai vadinamų tiesiog rukola, pavadinimas per daug sunkiai ištariamas. Kokius žodžius išbrauktų iš Lietuvių kalbos žodyno – tik vienas iš smagių klausimų, kuriuos D. Filmanavičiūtei, vienai dienai tapusiai laidos vedėja, uždavė televizijos žiūrovai.

Dėl neišsenkančios energijos ir iškalbos mėgstama D. Filmanavičiūtė sakė, kad tokia buvo visada.

„Kalbėti yra mano hobis. Kitokios savęs neatsimenu. Vaikystės ryškiausias atsiminimas – tėvų nėra namuose, o aš jų miegamajame, prieš didžiulį veidrodį miuziklus ir etiudus repetuoju. Ne viskas gal man pavyko apie ką svajojau būdama penkerių. Bet palinkėčiau visiems drąsos ir nepasidavimo daryti taip, kaip tau norisi, o ne pagal lūkesčius, kuriuos kažkas bando ant pečių patupdyti. Mane kažkur pastūmėti yra sudėtinga. Tie, kurie mane prisimena prieš 15-20 metų, turbūt prisimena tą pačią kumšteliu mosuojančią ir žinančią, ko nori, mergaitę”, – pasakojo D. Filmanavičiūtė.

Šiuo metu ji dirba reklamos agentūroje, dalyvauja įvairiuose projektuose ir dainuoja. Būtent ši veikla ir kelia daugiausiai jaudulio.

„Kad ir kiek kartų būčiau tai dariusi, visada labai jaudinuosi dainuodama. Labai jaudinuosi, kai reikia išversti širdį ant scenos”, – kalbėjo D. Filmanavičiūtė.

Nors laukiasi ir galėtų ilsėtis, D. Filmanavičiūtė sako turinti per daug energijos ir negalinti atsisakyti dalyvauti ten, kur jai įdomu, todėl neseniai prijungė prie LRT projekto „Dvi kartos” komisijos.

„Man ypatingai jautrios tos akimirkos suvokimo, kad mes vienos kartos pamažu netenkame. Tada nejučia susimąstai, ar visko jų paklausėm, ar visko iš jų išmokom, ar tikrai jiems tiek dėmesio parodėme, kiek galėjome. Kalbu apie menininkus, kurių netekome šiemet, pernai. Man šis projektas yra dar vienas priminimas, kad tai didžiulė prabanga. Man netenka su tais žmonėmis scenoje stovėti, bet aš šalia jų, galiu įsikvėpti visiškai kitos kultūros, visiškai kito supratimo, kas yra buvimas scenoje. Galvoju, kaip visa tai laikyti sau ir kaip perduoti toliau, kad tik tos istorijos ir kultūra niekur neišnyktų”,  – sakė D. Filmanavičiūtė.

Įvairiomis istorijomis D. Filmanavičiūtė itin aktyviai dalijasi socialiniuose tinkluose, išjungti telefoną jai yra sudėtinga.

„Bet dabar darau pratimą – kai skaitau knygas, telefonas būna kitame kambaryje. Kai susitinku su draugėmis, telefonas – rankinėje. Socialiniai tinklai verčia jaustis, lyg kažką praleidi. Pamiršome pakelti galvą į viršų ir pamatyti paukščius, ką jau kalbėti apie jų pavadinimus. Pamiršome vakarieniauti su žmonėmis, o ne su ekranais”, – sakė D. Filmanavičiūtė.

Ji įsitikinusi, kad reikėtų iš naujo išmokti ne tik bendrauti žiūrint į akis, o ne telefonu, bet ir pyktis. Mat dabar įprasta aiškintis ir ginčytis socialiniuose tinkluose, o supykus vieniems kitus tiesiog užblokuoti, ką ji ir pati prisipažino kartais daranti.

Vienai dienai laidos vedėja tapusi D. Filmanavičiūtė pridūrė, kad labai mėgsta gaminti, o maistas jai turi būti ne tik skanus, bet ir gražus. „Esu iš tų, kurie eina į restoranus, kur maistas pavirsta į meną ir akis pradžiugina”, – kalbėjo D. Filmanavičiūtė.

Ji priminė ir legendiniu jau tapusį receptą, kadaise pasklidusį socialiniuose tinkluose.

„Legendinis baklažanas – vienas paprasčiausių žydiškų užkandžių. Imate visą baklažaną, orkaitė įkaitusi iki 240 laipsnių, įmetate ir laukiate, kol sudegs. Jeigu turite dujinę, kuri dega, dar geriau, nes žydai baklažaną degina. Aš neturiu, todėl metu į orkaitę, jis sudega per kokių 40 minučių. Staigiai jį karštą prapjauname, išskobiame, su šakute lengvai patriname ant lėkštės. Išspaudžiame česnako, pridedame druskos, pipirų, šiek tiek alyvuogių aliejaus. Aš dar pabarstau kokio nors sūrio, dažniausiai ožkos, bet labiausiai turbūt tiktų feta. Dar tinka salotų lapeliai. Valgoma su šviežia duona. Nežinau, ar dar gali būti kas nors tokio, kas dingsta nuo stalo per kokias 3 minutes. Jis legendinis todėl, kad kai juo pasidalinau socialiniuose tinkluose, vienu metu atrodė, kad visi aplink tą baklažaną”, – pasakojo D. Filmanavičiūtė.

Išsamus pokalbis – laidos įraše (nuo 05.30 min.)

 

Naujausi

Paieškos rezultatai

20180218

Įkelk naujieną

Nuotraukos
Nuotraukos
Kelkite nuotraukas tiesiai iš kompiuterio arba spauskite pridėti nuotrauką/as
Nuorodos į audiovizualinę informaciją
Autorius