Naujienų srautas

Veidai2018.11.06 20:35

Bekvapė kerpė naudojama prabangių kvepalų gamybai

Kone kiekviename sode aptinkama kerpė, Mokinių neformaliojo ugdymo švietimo centro Gamtos skyriaus vedėjo Almanto Kulbio teigimu, yra naudojama kvepalų gamybai.

„Atrodytų, kad gamtoje nėra mažiau reikšmingo dalyko, kaip kerpės. Dalis žmonių klaidingai kerpėmis vadina kai kuriuos kempininius grybus. Kerpes galime pamatyti užaugusias ant medžių, akmenų, netgi ant tokių dirbtinių substratų, kaip šiferis ar plytų siena“, – pasakojo gamtininkas A. Kulbis.

Kerpėmis minta daugelis vabzdžių, šliužai ir drugių, vadinamų kerpytėmis, vikšrai.

„Kerpės tapo prabangių „Šipr“ grupės kvepalų sudėtine dalimi – tai yra sodinė briedragė, auganti ir Lietuvoje“, – sakė A. Kulbis.

Pirmieji šipriniai kvepalai buvo 1917 metų „Coty“ firmos „Le Chypré“.

A. Kulbio teigimu, ji paplitusi beveik visur, neaptinkama tik miestų centruose, kur labai užterštas oras. Pati kerpė, pasak gamtininko, ypatingo kvapo neturi, tačiau užfiksuoja kitas įvairių kvepalų sudėtines dalis.

Pietų Europoje sodinė briedragė auginama, renkama ir superkama kvepalų gamybai.

Daugiau apie tai sužinosite žiūrėdami LRT TELEVIZIJOS laidos „Laba diena, Lietuva“ reportažą.

LRT yra žiniasklaidos priemonė, sertifikuota pagal tarptautinę Žurnalistikos patikimumo iniciatyvos programą

Naujausi, Skaitomiausi