Prisėdus prie gausiomis vaišėmis nukrauto šventinio stalo norisi paragauti visko – skirtingi patiekalai vilioja savo įvairove, išvaizda, aromatais. Tačiau dažnam koją pasimėgauti šventiniais gardėsiais pakiša organizmo ypatybės – netoleruojant glitimo, dalies patiekalų skonį belieka įsivaizduoti. Vis dėlto išeitis yra: specialistų teigimu, idėjų, kaip paruošti patiekalus be glitimo, apstu.
Kad idėjų nebūtų maža, keliais kalėdinių patiekalų be glitimo receptais prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai receptų knygos „Gyvenimas be gliuteno“ autorė Kristina Pozingytė pataria, kaip skaniai iškepti tradicinius kūčiukus ir kalėdinį pyragą.
Kalėdinis pyragas be glitimo
Pasak K. Pozingytės, šventinis stalas nebeįsivaizduojamas be kalėdinio pyrago. Norint tokį paruošti be glitimo, reikės vos kelių ingredientų – 6 kiaušinių, 300 g miltų mišinio be glitimo, 200 g cukraus, 200 g margarino ar sviesto, 30 g kakavos miltelių, 10 g kepimo miltelių, šlakelio vanilės esencijos ir citrinos ar mandarino žievelės.
„Iki kambario temperatūros atšildytą sviestą išlydykite, suberkite cukrų, įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Įdėkite šaukštą miltų, įmuškite antrą kiaušinį ir išmaišykite. Vėl dėkite miltų, vėl muškite kiaušinį, išmaišykite... Ir taip – kol kiaušinių neliks. Padalinkite tešlą į dvi dalis. Į vieną suberkite kakavos, į kitą – vanilės esencijos ir tarkuotos citrinos ar mandarino žievelės. Į sviestu įtrintą kepimo formą skirtingos tešlos dėkite po šaukštą, paeiliui. Pyragą kepkite apie 25 minutes, 180–200 laipsnių temperatūroje“, – receptą diktuoja K. Pozingytė.
Kūčiukai be glitimo
Be abejonės, kokios Kalėdos, jei ant stalo nėra kūčiukų? Juos pagaminti be glitimo, pasak K. Pozingytės, taip pat nesunku. Reikės dviejų kiaušinių, valgomojo šaukšto cukraus, žiupsnelio druskos, 50 ml vandens, 50 ml tirpinto kokoso aliejaus, 120 g ryžių arba grikių miltų, šaukšto bulvių krakmolo, 4 g sausų mielių, arbatinio šaukštelio ksantano dervos ir šaukšto aguonų. Kaip gaminti kūčiukus, žiūrėkite čia.