Vilniaus svečiai iš užsienio nuo šiol bus kviečiami giliau pažinti vieną iš sostinės simbolių – Halės turgų. Kuriant specialų Halės turgaus maršrutą užsienio turistų savarankiškam lankymui prisidėjo ir turgaus prekeiviai, kurių pristatomi produktai atspindi savitą ir turtingą seniausio Vilniaus turgaus istoriją ir Lietuvos kulinarines tradicijas, rašoma Vilniaus turizmo informacijos centro pranešime žiniasklaidai.
Pasak Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovės Ingos Romanovskienės, pasaulyje vis sparčiau populiarėja kulinarinis turizmas, žmonės vis dažniau ieško naujų patirčių. Pristatant autentišką maršrutą su degustacijos elementais siekiama praturtinti patirtis ir savitą Vilniaus Halės turgaus istoriją bei kasdienybę, kurią galima apčiuopti, užuosti ar paragauti.
„Miesto turgus yra mėgstama turistų lankymo vieta, kuri yra neatsiejama nuo miesto kultūros ir kulinarijos. Šiandien, kai tradicijos persipina su modernumu, Halės turgus yra būtent ta vieta kur šalia įprastų mėsos, duonos gaminių galima surasti ir „prikeltų“ istorinių tradicijų – beigelių, ir modernesnių sūrio ar mėsos produktų. Halės turgus pastaruoju metu yra tapęs ir miestiečių traukos centru – čia žmonės ateina ne tik apsipirkti bet ir papietauti, jis reprezentuoja ne tik miesto skonio madas, tačiau ir tam tikrą kulinarijos evoliuciją“, – sako „Go Vilnius“ vadovė.
Pranešimo autorių nuotr.
Halės turgaus maršrutas yra skirtas turistams, todėl pristatomas anglų, vokiečių ir lenkų kalba su kelių prekyviečių išsamesniais aprašymais ir turgaus išplanavimu, kad interesantai lengviau surastų minimas vietas ir žmones.
Halės turgus ir jo apylinkės jau seniai yra miestiečių, kurie domisi kulinarinėmis naujovėmis, traukos vieta. Tai natūraliai skatina ir šios miesto dalies atsinaujinimą ir po truputį tampa turistų traukos centru.
Pasak I. Romanovskienės išskirtinio paminėjimo nusipelno Vilniuje atgaivinta tradicija – beigeliai. Beigeliai šiuo metu yra vienas populiariausių gatvės užkandžių tokiuose metropoliuose kaip Niujorkas ar Londonas, tačiau daugelis turistų ar miestiečių nustemba sužinoję, kad šis receptas „emigravo“ iš buvusios Abiejų Tautų Respublikos, o Vilniuje buvo populiarus dar XVIII a.
Turgus yra ta vieta kur atsispindi miesto multikultūriškumas, čia nuo seno susitikdavo skirtingų tautybių ir konfesijų žmonės: lietuviai, žydai, lenkai, rusai, baltarusiai. Tai formavo savitą miesto veidą, kultūrą ir kulinarinę tradiciją.
Kulinarines patirtis taip pat lydį ir istorinis naratyvas. 1904–1906 m. pastatytas metalinių konstrukcijų Halės pastatas su nedideliais pakeitimais išliko iki šių dienų. Tuometiniame Vilniuje tai buvo vienas moderniausių pastatų, kuriame buvo pritaikyta tuo metu naujųjų techninių sprendimų – plieninės ir gelžbetoninės konstrukcijos, sudėtingos profilio arkos. Pastato architektą ir projektuotoją Vaclovą Michnevičių įkvėpė tuo metu neseniai Paryžiuje atidarytas Eifelio bokštas. Įdomu ir tai, kad tai vienintelis tokio tipo konstrukcijos pastatas Lietuvoje.