Kaip vakarėlio metu suderinti tris, atrodo, visiškai nesuderinamus dalykus: pavalgyti, pasimėgauti ir kitą rytą atsikelti energingam? Mitybos specialistė Vaida Kurpienė tvirtina, kad viskas įmanoma, jei nepuoli į kraštutinumus.
„Žmonės galvoja, kad yra arba juoda, arba balta. Kai švenčia, vieni galvoja, kad reikia tik vandenį gerti, nieko nevalgyti. O jei jau valgo, tai tada bet kiek. Nei vieno, nei kito nereikia daryti, galima sėkmingai apsieiti be kraštutinumų“, – šypsosi dviejų knygų apie mitybą bendraautorė.
Vakarėlių metu V. Kurpienė rekomenduoja:
- Vaisius valgyti tik iš pradžių ar praėjus porai valandų po kito maisto. Suvalgę vaisius kaip desertą, po pagrindinių patiekalų, jausitės apsunkę ir triks virškinimas.
- Valgyti kuo daugiau šviežių daržovių. Tai keturguba nauda: suteikia sotumo jausmą, mažai kalorijų, šviežiose daržovėse yra natūralių fermentų, padedančių skaidyti maistą ir skaidulinių medžiagų, stumiančių maistą virškinimo traktu žemyn.
- Kuo mažiau padažų. Juose dažnai slypi daugiau kalorijų, nei pačiame patiekale. Be to, riebalai stabdo virškinimą. Jei patiekalas yra pateikiamas bendroje lėkštėje – imkite maistą nuo viršaus, taip jums teks mažiau padažo.
- Kuo mažiau vartokite alkoholio. Jis išbalansuoja cukraus lygį kraujyje ir dėl šios priežasties pasijuntate labai alkani. Be to, alkoholis, vartojamas su baltyminiu maistu, stipriai apsunkina ir sulėtina virškinimą.
Dar daugiau V. Kurpienės patarimų apie sveiką mitybą galėsite išgirsti Sveiko maisto šventėje Pažaislyje, rugsėjo 24 d.