Veidai

2017.07.01 20:21

Lietuvoje surengta ispaniškų užkandėlių tapų diena

Lietuvoje vis labiau populiarėjant ispaniškai virtuvei, pirmą kartą surengta Pasaulinė tapų diena. 

25 metus įvairiuose pasaulio restoranuose dirbantis, Valensijos kulinarijos akademijos direktorius Sebastienas Grosas į Lietuvą atvyko dėl pirmą kartą čia surengtų Pasaulinių tapų dienų. Tapos – nedidelės užkandėlės, pagamintos iš įvairių produktų: daržovių, jūros gėrybių, žuvies, mėsos.

Virtuvės šefas iš Ispanijos su lietuviais virėjais dalijosi patirtimi – paruošė po vieną klasikinę ir modernią tapą.

„Tai ne tik maistas, tai kultūros forma, kai žmonės susitinka, lankosi įvairiuose baruose. Ispanijoje labai populiaru migruoti po barus – žmonės viename bare ilgai neužsibūna, išgeria taurę vyno ar alaus, būtinai užkanda tapų ir eina į kitur. Ispanai netgi turi veiksmažodį tapeo, reiškiantį „išeiti valgyti tapų“, – pasakoja virtuvės šefas iš Ispanijos S. Grosas.

S. Grosas gimė Rytų Prancūzijoje. Jo pažintis su virtuve prasidėjo viena „Mišelino“ žvaigžde įvertintame senelio restorane. Nors iš pradžių rinktis šią profesiją buvo verčiamas tėvų, po kurio laiko S. Grosas suprato, kad virtuvė jo gyvenimo būdas.

Plačiau – žurnalisto Luko Šniolio reportaže.