Veidai

2020.01.22 06:24

Kulinarinė Eglės Daugėlaitės kelionė: nuo gogelmogelio iki saldžiųjų bulvių keksiukų

receptas
Viktorija Lideikytė, LRT.lt2020.01.22 06:24

Virtuvėje įdomesnių ir sveikesnių alternatyvų ieškanti žurnalistė, LRT TELEVIZIJOS laidų vedėja Eglė Daugėlaitė juokauja, kad paprašyta paruošti tradicinį lietuvišką patiekalą nežinotų, ko griebtis. Vis dėlto vaikystėje kulinarinę kelionę nuo gogelmogelio pradėjusią E. Daugėlaitę šiandien virtuvėje gelbsti ir laiką taupo nemažai praktinių gudrybių.

„Nors mėgstu gaminti, nesu ta, kuri inicijuoja sudėtingų ar neįprastų patiekalų gamybą. Mieliau renkuosi išbandyti sveikesnius, keistesnius receptus. Ne visuomet pavyksta, bet turiu keletą išbandytų receptų, kurie praverčia tiek pusryčiams, tiek vakarienei. O kai apsilanko svečiai ir prireikia ruošti sudėtingesnius patiekalus, aš būnu šefo pagalbininkė, vadinamoji sous-chef“, – portalui LRT.lt sako E. Daugėlaitė.

Gaminti televizijos laidų vedėja sako pradėjusi dar mokyklos laikais. E. Daugėlaitė juokauja, kad pirmasis jos greitas patiekalas buvo išplaktas kiaušinis su cukrumi, kitaip – gogelmogelis. Vėliau kiaušinį ji pamėgo paruošti kitokiu būdu – mikrobangų krosnelėje. „Atsiradus mikrobangų krosnelėms, labai mėgau išplakti kiaušinį, priberti prieskonių, pašauti ir tada stebėti, kaip iškyla didžiulis kalnas. Neklauskite, būdavo labai skanu“, – prisiminusi šypsosi E. Daugėlaitė.

Mėgdavo kepti blynus, ir iki šiol juos mielai kepa ir jų skanauja. „Kartais nelaukiame nei Užgavėnių, nei į svečius atvykstančio krikštasūnio, – imame ir išsikepame blynų. Iki pat šiol labai mėgstu čirvinius blynus“, – pasakoja laidų vedėja.

Vėliau E. Daugėlaitė patiekalų idėjų ėmė semtis iš Vilniuje gyvenusios sesers. „Savo studijų metais sesuo mane vaišindavo keptomis bulvėmis su kefyru, makaronais su Bolonijos padažu, kitaip tariant, visa studentiško meniu klasika. Patiekalų idėjų pasisemdavau iš jos. Kai pradėjau pati studijuoti, dėl mitybos labai galvos nesukau, rimčiau gaminti pradėjau tik vėliau, kai ėmiau rūpintis savo linijomis“, – pasakoja E. Daugėlaitė.

Anot jos, praktinės gudrybės virtuvėje palengvina maisto ruošimą ir praverčia, kai nesinori smarkiai priterlioti virtuvės ir reikia greitai paruošti patiekalą. „Pavyzdžiui, česnaką traiškyklėje kuo puikiausiai galima traiškyti neluptą, o dar greičiau česnaką sutraiškyti galima paguldytu peiliu. Tokiu būdu susmulkintas česnakas puikiai tinka į marinatą ar daržovėms pagardinti“, – sako E. Daugėlaitė.

Dar viena laidų vedėjos virtuvėje naudojama gudrybė – siūlu surištos prieskoninės žolelės. „Nemėgstu, kai sriuboje ar troškinyje plaukioja prieskoninės žolelės, tad surišu jas siūlu ir įmerkiu. Taip patiekalas įgauna dar geresnį skonį, – sako E. Daugėlaitė. – Beje, verdant troškinį visuomet pagelbėja, kaip aš sakau, budinčios konservų atsargos. O kai naudojate smulkintus konservuotus pomidorus, skardinę išskalaukite, kartais būtent tiek vandens patiekalui ir pritrūksta.“

E. Daugėlaitė labai mėgsta gaminti įvairius padažus, užpilus ir pagardus, o tam reikia kokybiško aliejaus, tad laidų vedėja pataria naudoti tik aukštos kokybės aliejų ir balzaminį actą. Anot jos, prastas aliejus pagadina viso patiekalo skonį. „Paprasčiausios pomidorų ir mocarelos salotos, pagardintos geru aliejumi ir actu, bus visai kitokio skonio. Beje, vietoj įprastos mocarelos siūlyčiau pabandyti mozzarella di bufala, galėsite palyginti, kaip skiriasi skonis“, – patarimais dalijasi laidų vedėja.

„Turiu prisipažinti, kad esu prasta tradicinio lietuviško maisto gamintoja. Gal kada gyvenime ir prireiks ruošti cepelinus ar vėdarus, bet iki šiol nėra tekę to daryti ir net nežinau, nuo ko reikėtų pradėti. Na, žinau – nuo gerų bulvių, – šypteli E. Daugėlaitė. – Vis dėlto mano mėgstamiausia virtuvė yra indų. Jaučiu silpnybę indiškiems prieskoniams, man norisi jais ginkluotis ir spintelėse jų kuo daugiau turėti. Taip pat mėgstu tailandiečių, vietnamiečių, klasikinę Viduržemio jūros virtuvę.“

Vieni mėgstamiausių E. Daugėlaitės pusryčių patiekalų – saldžiųjų bulvių keksiukai su įvairiomis sėklomis ir brinkinti avižų dribsniai. „Man labai skanu iš vakaro pienu užpilti avižinius dribsnius ir pagardinti juos įvairiais sluoksniais – vaisiais, riešutais. Pasiruošę iš vakaro, ryte turėsite labai gardų pusrytį.

Dar mano numylėti ir šimtus kartų išbandyti yra saldžiųjų bulvių keksiukai su sėklomis. Nors receptą ne pati sugalvojau , o „pasiskolinau“ iš virtuvės šefo Jamie Oliverio, labai mėgstu juos kepti. Keksiukams nereikia daug miltų, jie labai sotūs ir skanūs tiek šilti, tiek pravėsę.“

Saldžiųjų bulvių keksiukai su sėklomis

600 g saldžiųjų bulvių

pluoštelis svogūnų laiškų

6 kaušiniai

250 g miltų (galima rinktis ir speltų miltus)

indelis grūdėtosios varškės

1 šaukštelis kepimo miltelių

1 aitrusis pipiras

50 g smulkiai tarkuoto parmezano

saulėgrąžų sėklų

moliūgų sėklų

Gaminimas:

Bulves nulupti, sutarkuoti. Įmušti kiaušinius, sudėti varškę, suberti miltus ir kepimo miltelius, sudėti smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, aitrųjį pipirą, tarkuotą sūrį.

Tešlą sumaišyti ir supilti į aliejumi išteptą keksiukų formą. Iškepusi saldžioji bulvė prikimba prie formos, todėl formą reikia iškloti keksiukų arba kepimo popieriumi.

Ant keksiukų galima užtarkuoti parmezano, užbarstyti pjaustyto aitriojo pipiro, saulėgrąžų, moliūgų sėklų, aguonų ar kitų ingredientų pagal skonį.

Keksiukus pašauti į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepti 45–50 minučių, kol įgaus auksinį atspalvį. Keksiukus geriausia valgyti truputį pravėsusius, o kitą dieną jie puikiai tiks pusryčiams.

Taip pat skaitykite