Veidai

2019.10.09 19:01

Agnetos Kleizienės pomėgis rūpintis grožiu ir sveikata – tarsi neįgyvendinta svajonė tapti gydytoja

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt2019.10.09 19:01

Grožio ir sveikatos namų įkūrėja Agneta Kleizienė mano, kad pats metas atsigręžti į tokią mitybą, kuri vyravo žmogui evoliucionuojant. „Mes vystėmės ne iš pertekliaus, ne iš bandelių ir latės kavų“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ sako ji. Daug gaminanti moteris atskleidžia, kad jos vyras Linas Kleiza pasiūlymams, ką valgyti, nesipriešina, tačiau jos svajonė – turėti nuosavą šefą.

Kai kurie žmonės, nepasvėrę įvairių savo sveikatos niuansų, laikosi tam tikros dietos nepasitarę su specialistais. Dėl to jie vėliau turi problemų su cholesteroliu, įvairiuose jų kūno organuose susidaro akmenys, nes ne visi tinka kategorijai, kurie galėtų gyventi pagal būtent tokį mitybos principą, sako A. Kleizienė, kuri savo kailiu yra išbandžiusi daug įvairių dietų ir valgymo būdų.

„Faktas, kad mes tikrai vartojame per daug cukraus. Jo yra visur. Žmonių paklausi, ar jie vartoja labai daug cukraus, atsako „ne“. Bet ar valgote duonos produktus, ar mėgstate visokias bandeles, sausainukus, pieno produktus, įvairius kepinius? Tai susumavę cukraus susirankiojame ypač daug“, – aiškina grožio ir sveikatos namų įkūrėja.

Dėl gausaus cukraus vartojimo, anot jos, atsiranda ne tik dantų problemų – cukrus skatina ir įvairių lėtinių ligų atsiradimą, tad, A. Kleizienės manymu, reikėtų atsigręžti į tokią mitybą, kuri vyravo žmogui evoliucionuojant, vystantis.

„Mes vystėmės ne iš pertekliaus, ne iš bandelių ir latės kavų. Manau, kad valgymo kiekis ir dažnumas dabar ypač perspaustas, nes mums tiek maisto, kiek mes valgome, nereikia. Mums labiau svarbu mikroelementai, makroelementai, maistinės medžiagos, kurių produktuose trūksta, nes pomidoras dabar užauginamas su 5–9 mineralais vietoje 80-ies“, – kalba pašnekovė.

Paklausta, kaip sekasi tokius mitybos principus taikyti namuose, kuriuose sukasi vyras, karjerą baigęs krepšininkas Linas ir sūnus Jokūbas, ji tikina, jog išmaitinti šeimą ne taip paprasta.

„Mano vyrą išmaitinti iš tikrųjų sudėtinga, reikia daug gaminti. Atrodo, prisigaminai ir tris dienas į darbą nešiesi. Na, greičiau pasibaigia...“ – sako ji.

O su sūnumi – dar kitokios problemos. Anot A. Kleizienės, Jokūbas jau paragavo įvairių „nesąmonių“, tad ėmė jų norėti.

„Jis nori cukraus, prašo įvairių sulčių, gazuotų gėrimų. Dėl to kyla daug konfliktų ir keturmečiui labai sunku paaiškinti, kodėl neduosime. Aš stengiuosi, tarkime, dribsnius pakeisti į kokius nors sveikesnius, be cukraus. Varijuojame, gaminame sveikesnes alternatyvas. Pasiūlome obuolį ar vaisių“, – pasakoja pašnekovė.

Kartais mūsų auklytė pagamina daugiau ir tada mes kaip skėriai grįžę iš darbų suvalgome Jokūbo pietus ar vakarienę.

O L. Kleiza žmonos pasiūlymams nesipriešina: „Valgo viską. Jis labai manimi pasitiki. Jeigu pasakiau, kad dabar reikia taip valgyti, tai jis nesipriešina, jam viskas patinka, nėra išrankus.“

Ne vieno žinomo krepšininko namuose sukasi privatus šefas – A. Kleizienė sako, kad tai būtų jos svajonė.

„Ta paslauga brangi, bet ji tikrai labai gera. Labai pasisekė, kad galima sau leisti tokią prabangą. Aš neturiu tokios prabangos, tad gaminu. Kartais mūsų auklytė pagamina daugiau ir tada mes kaip skėriai grįžę iš darbų suvalgome Jokūbo pietus ar vakarienę“, – namų užkulisius atskleidžia moteris.

Juk iš tiesų nupirkti maistą, jį parsivežti, paruošti, vėliau – sutvarkyti virtuvę yra didžiulis darbas, nors vyrams atrodo, kad tai tiesiog valgio darymas. „Aš kol duoną išsirenku... Turbūt mano vyrą tai nervina, aš taip praleidžiu labai daug laiko. Norėčiau būti labiau įvertinta šituo klausimu“, – prisipažįsta A. Kleizienė.

Ji taip pat sako dabar atrandanti daug supervaisių ir superuogų, kurios augo šimtą tūkstančių metų, tačiau į mitybą grįžta tik dabar. Pavyzdžiui, peruvinę pipirnę (maką), šalavijų sėklas (čiją), kitokias vyšnias, pavyzdžiui, acerola rūšies ir daugelį kitų superaugalų.

„Išvažiavusi į užsienį turiu atskirą lagaminą visiems tiems maisto produktams. Atrodo, pabaigos nebus. Visada pasaulyje turi atsirasti nauja mada – reikia kažko naujo“, – teigia grožio ir sveikatos namų įkūrėja.

Vis dėlto ji svarsto, kad į tai nereikia per daug įsisukti: juk ir čia pat turime tikrai puikių augalų, tad fanatikais tapti negalima. Taip pat ji pažymi, kad net ir valgydami sveikai nesijausite gerai, jei visuma nebus subalansuota: svarbūs ir santykiai šeimoje, ir darbo aplinka, stresas, įpročiai, ar atsikėlę išgeriame vandens, ar puolame valgyti saldainius su kava, kiek kvėpuojame grynu oru.

Mūsų oda nėra grindys, kurias reikia šveisti. Ji turi savo mikrobiotą, žino, kaip susireguliuoti. Ankščiau ar vėliau per gausus plovimas tikrai apie save praneš.

Pasak A. Kleizienės, jeigu visi šie dalykai – ne į gerąją pusę, tačiau visa tai bandote atpirkti žuvų taukais ar sveikuoliškais kokteiliais su gausybe sėklų ir riešutų, kurie dėl riebalų pertekliaus dar ir sustabdo skrandį, toks požiūris nėra teisingas.

Rūpestis sveika mityba atsirado ne sukūrus šeimą, o daug anksčiau. Tai neįgyvendinta svajonė tapti gydytoja, sako pašnekovė. Dar viena A. Kleizienę dominanti sritis – odos priežiūra. Ji tikina, kad mes savo odą per daug valome ir plauname.

„Mūsų oda nėra grindys, kurias reikia šveisti. Ji turi savo mikrobiotą, žino, kaip susireguliuoti. Oda yra labai protinga, ji turi savo lipidinį sluoksnį. Mes ją plauname, šveičiame, drožiame ir atsiranda daug problemų. Ankščiau ar vėliau tas per gausus plovimas tikrai apie save praneš“, – pažymi moteris.

Tad pirmoji taisyklė, kurios ji laikosi – odą valyti itin švelniai. Svarbu atsisakyti putojančių, gelinių prausiklių, kurie gali stipriai pakenkti odos balansui, hidrolipidinei plėvelei.

„Aš vis tiek išaukštinčiau hialuroną, kuris yra natūralus ir tinka mūsų odai, suteikia švytėjimo, drėgnumo, palaiko odos tonusą. Nėra labai svarbu, kokį kremą turėsime, nes jis neatlieka didelės funkcijos. Jį užtepi ir nuplauni, jis tiesiog apsaugo odą nuo išorinių dirgiklių“, – aiškina laidos viešnia.

Grožio ir sveikatos namų įkūrėja turi puikią šeimą, jai netrūksta nei grožio, nei darbų, nei pinigų. Paklausta, ar kartais nenori „nusiskandinti kriauklėje“, ji tikina, kad kartais sunku išspręsti ir mažas problemas, o versle – kiekvieną dieną po naujieną.

„Tiesiog reikia pakeisti požiūrį ir nusiteikti. Galvoji, tai kam aš čia darau. Bet, manau, gal dviem dienom ar savaitei ir būtų ramu, o paskui atsirastų egzistencinė tuštuma, savęs nerealizavimas. Tada tu esi tiesiog aplinkos dekoracija. Ir pasauliui nieko gero neatneši“, – svarsto A. Kleizienė.

Visas pokalbis – laidos įraše.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Agneta Kleizienė: šeimos vyrus išmaitinti sunku – tai, ką valgyčiau 3 dienas, Linas suvalgo vakare