Veidai

2019.08.10 15:57

Virtuvės šefas Ignas Višinskas: man labai svarbu – pagarba produktui

LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“2019.08.10 15:57

„Aš negaliu produkto naudoti neteisingai. Jo taip pat nenoriu išmesti, jeigu jis yra panaudotas neteisingai. Juk kažkas jį augino ar jis pats augo“, – sakė LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ viešėjęs virtuvės šefas Ignas Višinskas.

Iš Šilutės kilęs virtuvės šefas I. Višinskas yra baigęs verslo vadybą. Šiuo metu virtuvėje nuolat besisukantis vyras minėtą specialybę tikino pasirinkęs labai atsitikinai.

„Tiesiog norėjau iš Šilutės atvažiuoti į Vilnių. Bebaigiant studijas, mane draugė pakvietė save išbandyti restorane, kur ji dirbo padavėja. Taip mano bandymas tęsiasi jau daugiau nei šešerius metus ir viskas sekasi labai gerai“, – kalbėjo I. Višinskas.

Jo manymu, specialūs mokslai norint tapti virtuvės šefu nėra reikalingi, nors jie niekad nepamaišo. I. Višinskas ruošdamas vieną ar kitą patiekalą, daugiausia dėmesio skiria produkto kokybei. Tačiau, anot jo, svarbiausia, kad pagamintas patiekalas būtų skanus.

Dirbant virtuvėje, ragavimas yra viena iš sudedamųjų virtuvės šefų darbo dalių. Tačiau, pasak I. Višinsko, dirbant įgaunama patirties, todėl visko iš eilės ragauti nebereikia.

„Tiesiog tu jauti, ką ragauti reikia, o ko nereikia“, – tvirtino virtuvės šefas.

Šilutėje gimęs ir augęs I. Višinskas sakė, kad tame krašte pabėgti nuo žuvies neįmanoma.

„Esu ne kartą žvejojęs ir matęs kaip žuvį gaudo tinklais. Taip pat – kaip ją rūko. Neseniai pats rūkiau šamą“, – sakė virtuvės šefas, kuris į studiją atsinešė savo pagamintą patiekalą – šamo sevičė.

Virtuvės šefas atskleidė, kad jis įkvėpimo semiasi iš gamtos ir nori, kad patiekalo pateikimas primintų miško paklotą. Anot jo, kiekvienas patiekalą pirmiausiai įvertina pagal tai, kaip jis atrodo lėkštėje.

„Man labai svarbu – pagarba produktui. Aš negaliu produkto naudoti neteisingai. Jo taip pat nenoriu išmesti, jeigu jis yra panaudotas neteisingai. Juk kažkas jį augino ar jis pats augo. Pavyzdžiui, jeigu gaminu žuvį, stengiuosi panaudoti ne tik pačią geriausią jos dalį, bet ir kitas“, – sakė I. Višinskas.

I. Višinskas ruošdamas šamo sevičė panaudojo ir Lietuvos miškuose randamų voveraičių. Anot jo, skaniausia jas tiesiog pakepti svieste su krapais.

„Voveraičių virti nereikia. Prieš gaminant aš jų niekada neplaunu, o tiesiog išvalau su šepetėliu, nes grybas yra kempinė ir iš karto prisigeria vandens“, – patarimus dalino virtuvės šefas.

Daugiau virtuvės šefo I. Višinsko minčių – laidos įraše (nuo 25.55 min.):

„Labas rytas, Lietuva“ I dalis. Gabrielė Martirosian: sulaukiu tik tokių pasiūlymų, kuriems norisi sakyti „taip“