Negirdėti patiekalų pavadinimai, tradiciniai karalienės Viktorijos laikų desertai, netikėti ingredientai ir užburiantis skonis – taip A. Coxono patiekalus apibūdina jų ragavusieji. Bet, kaip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sako pats šefas, svarbiausia maistu dalytis su kitais ir taip kartu mėgautis gyvenimu.
Nuo Londono iki Bankoko, nuo Romos iki Tokijo – pasaulį išmaišiusiam vienam garsiausių britų virtuvės šefų Alanui Coxanui didžiausią džiaugsmą suteikia maisto produktų kilmės paieškos. Dėl to jis neretai pavadinamas maisto archeologu. Jis trumpam buvo užsukęs ir į Lietuvą.
Televizijos laidų vedėjas, Michelin žvaigždėmis apdovanotų restoranų virtuvės šefas, Didžiosios Britanijos maisto ir gėrimų ambasadorius, knygų autorius – šie titulai rikiuojasi brito A. Coxono biografijoje. Dar vienas pavadinimas ilgoje pareigų eilutėje – maisto archeologas. Kaip šias pareigas aiškina pats virtuvės šefas – tokie žmonės keliauja laiku.
„Keliauju tūkstančius metų atgal, išbandyti ir sužinoti kiekvieno ingrediento kilmę. Jeigu galvotume apie tai, kad kiekvienas produktas, kuris yra mūsų maisto prekių parduotuvių lentynose, turi savo gimimo vietą, kažkur, kažkaip atsirado, kažkaip tas ingredientas keliavo per visą pasaulį iki mūsų stalų, prekybos centrų. Noriu sužinoti, iš kur tiksliai atsirado bet kuris ingredientas“, – sako A. Coxanas.
Stebėdamas įvairių produktų kilmę A. Coxonas sako pastebėjęs ryškų pokyti iš „valgome tam, kad gyventume“ į „gyvename tam, kad valgytume“. Ir tai tik vienas pokytis maisto pasaulyje. Jų buvę ir daugiau. Nuo noro patiekalą slėpti po padažu iki molekulinės virtuvės. Britas įsitikinęs, kad šiandien pats maistas yra mada.
„Turime tiek daug gražių spalvų, gėlių, žolelių, galime rinktis net norimo stiliaus lėkštes. Viską patiekti gražiai tapo labai madinga. Žmonės ne visada gali įvertinti subtilų skonį, taigi vizualinė pusė tampa svarbesnė. Man, kaip virtuvės šefui, svarbu rasti tinkamą balansą: graži lėkštė, bet ir nuostabus skonis. Štai, kokia esmė – rasti balansą“, – sako šefas.
Ne tik archeologas, bet ir Britų ambasadorius maistui ir gėrimams – tai įpareigoja Alaną skleisti žinią apie britiško maisto kultūrą. Virtuvės šefas yra gaminęs įvairių šalių diplomatams, aukšto rango pareigūnams, pasaulinio lygio žvaigždėms.
„Man labai patinka keliauti po pasaulį ir bandyti parodyti, kokia yra britų istorija ir gastronomija. Daug kartų iš pat pradžių man prabilus apie britišką maistą, žmonės iš manęs juokdavosi ir sakydavo, kad britai neturi kokybiškų produktų ar gerų receptų. Per tam tikrą laiką tai tarsi prie manęs prikibo. Kai išdidžiai prisistatydavau kaip britų virtuvės šefas kitiems šefams – prancūzams, italams – jie klausdavo, ką britai išmano apie maistą? Žinote, kaip yra dabar? Dabar jau galiu laikyti aukštai iškėlęs galvą – turime vienus geriausių produktų, virtuvės šefų, išskirtinių, įvairialypių restoranų visame pasaulyje“, – didžiuojasi A. Coxanas.
Virtuvės šefas tikina, kad nėra tokio ingrediento, be kurio negalėtų gyventi, o požiūris į patį maistą gali keistis kasdien.
„Ką nori valgyti, kai esi prie jūros? Šviežios žuvies, ar ne? Užuodi sūrų orą, pajauti gaivą, tuomet iškart noriu žuvies. Kai nuvyksti į kaimą – visai kas kita – tuomet net nenori galvoti apie žuvį. Pradedi galvoti, pavyzdžiui, apie elnieną, avis, ėrieną ir visas žalias ganyklas. Kiekviena diena yra kitokia, kasdien džiaugiuosi šviežia produkcija ir tais ingredientais, kurie yra prieinami toje šalyje būtent tą dieną“, – sako jis.
Apsilankęs Lietuvoje Alanas taip pat paragavo tradicinio maisto – cepelinų ir silkės: „Būtent per maistą gali suprasti tautos ir šalies istoriją. Pamirškite penkių žvaigždučių restoranus ir prabangias vakarienes – aš noriu patekti į žmonių širdis“, – sako britas.
Jo mėgstamiausia virtuvė – tos šalies, kurioje tuo metu lankosi, o įtaką daro ir oras, ir vietovė. „Žmonės, su kuriais tuo metu esi – daro įtaką. Maistas skirtas suburti žmones. Svarbu žiūrėti žmonėms į akis, dalytis maistu, skoniais, tekstūromis, drauge mėgautis akimirkomis, o ne kritikuoti, kaip atrodo maistas, kurį man pagamino“, – sako A. Coxonas.
Plačiau – laidos įraše (nuo 15:06 min.)