Tavo LRT

2015.09.08 13:45

LRT kalbininkai: ar žinote, iš kur atsirado pavadinimas karpačas (it. „carpaccio“)?

LRT.lt 2015.09.08 13:45

1963 m. Venecijoje vienos kavinės savininkas sugalvojo patiekalą išrankiai klientei, kuri negalėjo valgyti nei virtos, nei keptos mėsos, – patiekė jai plonų marinuotų žalios jautienos griežinėlių. 

1963 m. Venecijoje vienos kavinės savininkas sugalvojo patiekalą išrankiai klientei, kuri negalėjo valgyti nei virtos, nei keptos mėsos, – patiekė jai plonų marinuotų žalios jautienos griežinėlių. 

Tuo metu Venecijoje buvo eksponuojama žymaus italų tapytojo Vittore Carpaccio (Vitorės Karpačo) paveikslų paroda, tad kavinės savininkas dėl šio dailininko darbuose naudojamo raudono pigmento nutarė savo sugalvotą patiekalą pavadinti „carpaccio“. Adaptuotas pavadinimas yra „karpačas“.

(Parengta pagal Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojo S. M. Lanzos straipsnį „Dėl trijų skolinių iš italų kulinarijos“. Kalbos kultūra, Nr. 82, 2011, p. 308–316)