Tavo LRT

2017.05.22 11:51

LRT kalbininkai pataria. Kodėl imbieras, bet bazilikai?

LRT.lt2017.05.22 11:51

Kad žinotume, ką vartoti – vienaskaitą ar daugiskaitą, reikia neblogai išmanyti kulinariją. 

Bet pabandykime išnarplioti: kai prieskoniai susmulkinti iki mažų mažų grūdelių arba iš jų padaryti milteliai, tada vartojama vienaskaita – cinamonas, imbieras, peletrūnas, mairūnas. 

Kai būna susmulkinti prieskonių vaisiai, šakniastiebiai, sėklos, lapai, tada vartojama daugiskaita: ciberžolės, bazilikai, kalendros, raudonėliai, laurų lapai, gvazdikėliai. 

O štai iš aitriųjų paprikų (visiems geriau žinomi kaip čili pipiriukai) prieskoniai gali būta paruošti dvejopai: paprikos gali būti maltos, tada bus aitrioji paprika, jei džiovinti jų vaisiai, tada bus aitriosios paprikos.