Tavo LRT

2021.09.28 10:44

Naujai LRT būstinei – penkios geriausios architektūrinės idėjos

LRT.lt2021.09.28 10:44

Praėjusią savaitę VšĮ Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) sulaukė penkių architektūrinių idėjų LRT naujai būstinei, esančiai S. Konarskio 49. Spalio 5 d. vyks uždaras komisijos posėdis, kurio metu bus išrinktos trys geriausios idėjos. Kviečiame susipažinti su konkurse dalyvaujančiais darbais.

Pateikiame penkių darbų trumpus aprašymus. Plačiau su kiekviena architektūrine idėja galima susipažinti specialiai sukurtoje svetainėje.

1. Įmonė 2 – DEVIZAS: VIZIJA

Architektūrinė idėja neatsiejama nuo patogaus šio pastato funkcinio išplanavimo. Pastato pagrindą sudaro stilobatas, ant kurio dėliojami smulkesni tūriai, atitinkantys tam tikras funkcijas: iš pradžių „padedami“ didžiųjų salių tūriai, kurie sudaro tvirtą pastato korpusą, vėliau – naujienų departamentų korpusai, kurie veikia tarsi žiūronai stebintys aplink vykstančias aktualijas. Pastato centre įkuriamos centrinės aparatinės, kurios veikia kaip pastato smegenys. Toliau kuriama neutrali jungtis su esamu Lietuvos nacionalinio radijo pastatu – įterpiamas stiklinis tūris, kuris atlieka pagrindinio įėjimo funkciją.

Idėjos vizualai:

2. Įmonė 25 – DEVIZAS: JUOSTA

Aktualijos, naujienos, įvykiai Lietuvoje ir Pasaulyje kuria pastovų informacijos srautą, kurį reikia LRT „susiurbti“, tad pasirinkta jį „gaudyti“ tūriniais stogo elementais, kurie nukreipti į visas pasaulio šalių puses. Tuo tarpu ties Konarskio ir Pietario gatvių sankryža numatoma siena – ekranas tiesioginei transliacijai, kurią gali stebėti visi judantys link Geležinio vilko gatvės – vienos pagrindinių miesto arterijų.

LRT kompleksas susideda iš keturių pagrindinių tūrių. Konarskio gatvę formuoja esamas saugomas pastatas ir L formos naujas tūris, tuo pačiu tampantis ir fonu jam. Pailgam tūriui pasirinkta tamsaus stiklo apdaila – tarsi juoda juosta juosia senojo LR pastato ir memorialo erdvę. Tūris – juosta tampa solidžiu ir išskirtiniu akcentu, per kurį numatomas pagrindinis patekimas ir srautų išskirstymas į LRT kompleksą. Naujienų tarnybos ir turinio gamybos tūrių fasadiniai sprendimai yra atviri, ažūriški, vertikalūs, atitinkantys šiuolaikinio biuro standartus. Virš turinio gamybos studijų formuojama charakteringo silueto stogų karūna, kurioje slepiama didžiųjų salių inžinerinė įranga. Perforuota ažūrinė korteno apdaila kontekstualiai dera su senojo pastato molinių čerpių stogo danga.

Idėjos vizualai:

3. Įmonė 21 – DEVIZAS: L5AV90

Pagrindinis tikslas buvo išryškinti esamo radijo pastato svarbą, kaip busimą visuomeninį objektą, o naujai projektuojamą komplekso dalį formuoti kaip foninį pastatą. Naujai projektuojamas kompleksas suskaidomas pakopiškai siekiant atkartoti Naujamiesčio pulsavimą. Norint išskirti saugomą pastatą formuojama tūrinė pauzė tarp dviejų objektų, atitraukiant maksimaliai naująjį kompleksą bei suformuojama didesnę viešąją erdvę aplink jį. Taip pat toks sprendinys leidžia suformuoti papildomą jungtį su sklypo B dalimi.

Naujojo komplekso tūris suskaidomas keturiomis ašimis, kurios tarnauja ne tik kaip pagrindiniai susiekimo ryšiai, bet ir tuo pačiu suteikia 5-jam fasadui dinamikos ir vizualiai suskaido masyvų tūrį į artimesnius Naujamiesčio rajono užstatymo dydžius. Toks sprendinys sukuria turinę kompoziciją, kuri tarytum būtų ekranų siena, tuo pačiu atkartojanti ir Naujamiesčiui būdingą turinį urbanistinį pulsavimą.

Nagrinėjamai teritorijai yra būdingas reljefo staigus aukščiu perkritimas. Siekiant plastiškiau įsilieti į aplinką tūriniai blokai projektuojami skirtingų aukščių, kur šiaurinė pastato dalis tūriškai nusileidžia palei sklypo reljefo perkritimą, o pietinė dalis iškyla iki aukščiausio taško pietinėje dalyje. Taip stipriau pabrėžiamas pagrindinis komplekso įėjimas, kuris tūriškai tampa šio „urbanistinio kalno“ viršūne. Taip pat auganti, palei Geležinio vilko gatvės posūkį, tūrinė kompozicija leidžia paryškinti įvažiavimą ir į patį Naujamiesčio rajoną. Tarp seno ir naujo pastatų yra numatomas stiklinis, lengvos konstrukcijos tiltelis leidžiantis judėti tarp korpusų neišeinant iš pastato. Taip pat tai leidžia suformuoti atrijus paryškinančius pastato funkcinį sudalinimą bei įleisti kuo daugiau natūralios šviesos į darbo zonas.

Idėjos vizualai:

4. Įmonė 17 – DEVIZAS: FORUM1

Naujosios LRT būstinės programa padalinta į keturis šachmatiškai išdėstytus tūrius prisijungia prie esamo Lietuvos Radijo pastato, o jų epicentre susiformuoja atvira, gyva ir viską jungianti erdvė – Forumas. Tai pulsuojanti, niekada nemieganti vieta, kuri supina visus pastato ir aplinkos elementus, skatina bendradarbiavimą tarp LRT personalo ir lankytojų. Tai viso LRT komplekso širdis, kurioje gimsta ir sklinda naujausia informacija.

Siūlomas kompleksas savo tūriais siekdamas atkartoti esamo Radijo pastato mastelį natūraliai įtraukia jį į bendrą visumą. Pa[1]keltas administracijos tūris sukuria senąjį ir naująjį kompleksą jungiančią dengtą aikštę – vestibiulį – surišančią dvi priešingose pusėse esančias viešąsias erdves – Sausio 13-osios memorialo aikštę bei žaliąjį skverą. Šachmatiškas tūrių išdėstymas papildo sklypą skirtingomis urbanistinėmis kišenėmis - viešomis bei privačiomis erdvėmis, skirtomis darbuotojų poilsiui, susitikimams ar filmavimams vykti. Komplekso tūriai palaipsniui žemėja, atverdami vaizdus bei terasas į priešais žaliuojantį Vingio parką bei horizonte iškylantį televizijos bokštą.

Idėjos vizualai:

5. Įmonė 20 – DEVIZAS: VINGIS

Norint suteikti Nacionalinei radijo ir televizijos būstinei ženklišką gerai atpažįstamą įvaizdį pasirinkta „žemės architektūros“, kartu bandant panaudoti Lietuvos tradicijas atitinkančias medžio konstrukcinių elementų kombinacija. LRT būstinė tampa Vingio parko ir tąsa, todėl formos išraiška – žalio tako idėja, jungianti parką su urbanizuota teritorija, pereinanti į medžio struktūrą taip užbaigiant kompoziciją. Erdvinis medžio konstrukcijų tūris ties S. Konarskio gatve tarnauja kaip perimetrą ir vidinę erdvę formuojantis elementas, nepažeidžiant reikalavimo išsaugoti želdynus (pgr. beržai) bei paslepiantis sunkaus transporto įvažiavimo vietą. Akivaizdu skirtas ypač didelis dėmesys penktajam pastato fasadui. Pastato fasado monotonišką medžio konstrukcijų sudalinimą pagyvina antrojo vidinio fasado įvedimas, imituojantis pastato vingį. Naudojami specialios technologijos išskaidrėjantys stiklai, kurių pagalba, galima vientisai sujungti stiklo ir aklinų zonų jungtis.

Idėjos vizualai:

Konkurso metu pateiktus projektus vertins komisija, kurią sudaro: komisijos pirmininkas, architektas Mindaugas Pakalnis, architektas Gintaras Balčytis, architektė urbanistė Irena Kliobavičiūtė, architektas Audrius Ambrasas, LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, LRT tarybos pirmininkas Liudvikas Gadeikis, LRT Administravimo ir veiklos vystymo departamento vadovas Tomas Rytel. Taip pat LRT grupė, kuri vertins pastato funkcionalumą skirtingoms medijoms, sudaryta iš televizijos, radijo, naujienų tarnybos departamentų atstovų.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt