Sveikata

2021.08.15 22:14

Kaip rodo nerimą keliantys duomenys, vaikai valgo daugiau perdirbto maisto nei anksčiau

LRT.lt2021.08.15 22:14

Kaip rodo naujausių tyrimų duomenys, daugiau nei du trečdalius suvartojamų kalorijų jauni amerikiečiai gauna iš perdirbto maisto. Mokslininkai įspėja, kad renkantis maistą, patogumas dažniausiai nurungia rūpinimąsi sveikata. 

Tokio tipo perdirbti maisto produktai sudarė 61 proc. visų suvartojamų kalorijų 1999 m., tačiau 2018 m. šis skaičius jau siekė 67 proc. Šie duomenys grindžiami 33 795 vaikų ir paauglių nuo 2 iki 19 metų apklausomis.

Didžiausias šuolis – nuo 2,2 proc. iki 11,2 proc. suvartojamų kalorijų – siejamas su paruoštų valgyti ar paruoštų gaminti patiekalų, įskaitant šaldytą picą, mėsainius ir išsinešimui skirtą maistą, vartojimu. Antroje vietoje pagal augimą – iš saldumynų iš užkandžių gaunamos kalorijos, kurių suvartojimas padidėjo nuo 10,6 iki 12,9 proc.

Per tą patį laikotarpį kalorijų, gaunamų iš neperdirbto ar minimaliai perdirbto maisto, kuris paprastai yra sveikesnis, kiekis sumažėjo nuo 28,8 proc. iki 23,5 proc. Likusią kalorijų dalį sudarė vidutiniškai perdirbtas maistas (pavyzdžiui, sūris ir konservuoti vaisiai) ir skonio stiprikliai (įskaitant cukrų ir sviestą).

Žinoma, ne visi perdirbti maisto produktai yra vienodai nepageidautini, kai kalbama apie neigiamą poveikį sveikatai.

„Kai kurie pilno grūdo duonos gaminiai ir pieno produktai yra stipriai perdirbti, tačiau sveikesni už kitus perdirbtus maisto produktus, – sako Tuftso universiteto vėžio epidemiologė Fang Fang Zhang. – Perdirbtas maistas ilgiau išlieka šviežias, jis gali būti sustiprinamas ir praturtintas, be to, yra patogesnis vartotojui.“

„Tačiau daugelis stipriai perdirbtų maisto produktų yra ne tokie sveiki, juose daugiau cukraus ir druskos bei mažiau skaidulų nei neapdorotuose ar minimaliai perdirbtuose maisto produktuose, todėl nerimą kelia tai, kad vaikai ir paaugliai vartoja tokio maisto vis daugiau“, – sako ji.

Visgi yra ir gerų naujienų – iš cukrumi saldintų gėrimų gaunamų kalorijų kiekis sumažėjo nuo 10,8 proc. iki 5,3 proc. visų suvartojamų kalorijų. Pasak Fang Fang Zhang, tai yra tiesioginis puikiai sustyguotos kampanijos, skirtos mažinti saldžių gėrimų vartojimą, rezultatas. O dabar reikėtų labiau atkreipti dėmesį ir į kitas kategorijas.

Perdirbtuose maisto produktuose paprastai būna daug paprastųjų angliavandenių, tokių kaip sacharozė ir fruktozė, ir mažai skaidulų, baltymų, vitaminų ir mineralų, kurie suteikia organizmui energijos.

Pagrindinė problema šiuo atveju nėra vien žmonių gėdinimas dėl individualių pasirinkimų. Išsamūs tyrimai rodo, kad perteklinis perdirbto maisto vartojimas yra susijęs su įvairiomis sveikatos problemomis, įskaitant nutukimą, širdies ir kraujagyslių problemas ir tam tikras vėžio formas.

Visa tai gali neigiamai paveikti žmogaus savijautą ir, sudėjus viską kartu, apkrauti sveikatos sistemą. Todėl, mokslininkų teigimu, yra svarbu kovoti su augančiu perdirbto maisto vartojimu tarp vaikų ir paauglių.

Sveikatos priežiūros specialistai teigia, kad rinkodara, kainos ir prieinamumas mokyklose skatina perdirbto maisto vartojimą tame amžiaus tarpsnyje, kai dažnai visam gyvenimui formuojasi mitybos įpročiai.

Tėvų išsilavinimas ir šeimos pajamos neturi didesnės įtakos kalorijų, gaunamų iš perdirbto maisto, kiekiui – tai, pasak tyrėjų, dar kartą įrodo, kaip paplitę tokie maisto produktai.

Pastarąjį tyrimą atlikę mokslininkai norėtų, kad ateityje būtų atliktas išsamesnis stebėjimas ir analizė.

„Į perdirbto maisto vartojimą mitybos tyrimuose dažnai žiūrima pro pirštus, – sako Fang Fang Zhang. – Būtina atsižvelgti į tai, kad kai kurių perdirbtų maisto produktų vartojimas gali kelti pavojų sveikatai, jau nekalbant apie maistingųjų medžiagų trūkumą tipo produktuose.“

Tyrimas paskelbtas leidinyje „JAMA“.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt