Sportas

2019.07.16 10:40

Lietuvos rinktinės krepšininkų mityba rūpinsis buvęs Jono Valančiūno virėjas

LRT.lt2019.07.16 10:40

Kitą savaitę Palangoje prasideda Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės pasiruošimo stovykla pasaulio krepšinio čempionatui. Daugiau nei mėnesį truksiančio pasiruošimo etapo metu krepšininkai ne tik lies prakaitą treniruočių salėje, bet ir sužais devynerias kontrolines rungtynes. Šiais metais rinktinėje bus ir vienas naujas komandos narys – komandos narių mityba rūpinsis patyręs virtuvės šefas Svajūnas Jarmala, skelbiama pranešime spaudai.

Su Jonu Valančiūnu metus Kanadoje gyvenęs ir jam maistą gaminęs šefas, šiuo metu su žmona Inga dirba Vilniuje įsikūrusio viešbučio „Holiday Inn“ restorane „Rib Room“, kuris garsėja savo firminiais šonkauliukais. Pasak Svajūno, jo laukia naujas iššūkis, nes teks dirbti ne su vienu žmogumi, o su visa komanda, kur kiekvieno poreikiai ir norai yra skirtingi.

Specialiame interviu Lietuvos vyrų rinktinės virtuvės šefas Svajūnas Jarmala papasakojo apie savo karjeros pradžią, patirtį su Jonu Valančiūnu, būsimą darbą rinktinėje ir situaciją, kai užsienio valstybėse krepšininkai apsinuodija maistu.

– Nuo ko prasidėjo jūsų karjera? – krepšinionamai.lt paklausė Svajūno.

– Viskas prasidėjo po vidurinės, kai reikėjo įgyti specialybę. Pasirinkimų nebuvo labai daug: servisas, santechnikai arba virėjai. Tuo metu atrodė, kad virtuvė yra geriausia. Mama dirbo panašų darbą – ji buvo konditerė ir pastūmė į tą sritį. Paskui, aišku, buvo tarnyba kariuomenėje. Kai grįžau, tą sferą visiškai buvau metęs, dirbau kitus darbus.

Vėliau, kai Vilniuje atsidarinėjo rimti tarptautiniai viešbučiai, pradėjau dirbti „Radisson Sas Astorija“. Šefas buvo Danijos karalienės asmeninis virėjas, jis užkūrė viduje ugnelę. Viskas klostėsi gerai – potraukis, supratimas buvo, atėjo sėkmė ir rezultatas gavosi teigiamas.

Paskui pradėjau dirbti su sportininkais, konkrečiai su Jonu Valančiūnu. Irgi buvo iššūkis. Kanadoje kartu dirbome metus, buvo įdomu. Sportininkų gyvenimas – mityba, rėžimas, balansas. Jiems svarbu, kad reikiamu metu būtų jėgos, nebūti sunkiam, kad rungtynių metu atsistatymes greitai vyktų – tie dalykai susidėliojo. Rezultatą mačiau kiekvieną dieną, per kiekvienas rungtynes. Stebėdavau ir matydavau, kada jis sunkus, kaip jis juda. Matydavau, kiek turi energijos, ir tada žiūrėdavau, ko reikia daugiau: ar kažką nuimti, ar pridėti, kad būtų rezultatas būtų geresnis.

– Įdomi buvo ta patirtis su Jonu Kanadoje?

– Taip, ta patirtis buvo tikrai labai gera ir labai įdomi. Nebuvo jokių varžymų dėl produktų, jų kokybė buvo kita – tai buvo aukščiausio lygio produktai, iš tiesų buvo malonu.

Paskui vėl pradėjau dirbti restorane. Taip susiklostė aplinkybės, kad grįžau į tą patį darbą, kur dirbau anksčiau.

Dabar – naujas iššūkis: dirbti ne su vienu žmogumi, o su visa rinktine. Truputėlį sudėtingiau, nes yra daug žmonių, visi skirtingi. Visų skirtingi yra poreikiai – kas ką toleruoja, kas ko netoleruoja, kam ko reikia, ką pridėti, ką nuimti. Irgi bus iššūkis. Aš manau, kad tuos dalykus išspręsime, padarysime gerai.

– Kaip atrodys jūsų darbo specifika pasiruošimo ir čempionato metu?

– Pačioje pradžioje, kol komanda bus Lietuvoje, aš aktyviai su jais nebūsiu – dirbsiu prieš komandai atvažiuojant į viešbutį: suderinsiu visus valgymus, visus meniu su norais ir galimybėmis.

Paskui kartu su rinktine vyksiu į Pietų Korėją ir į Kiniją. Ten jau kiekvieną dieną, kiekvieną minutę būsiu pasiekiamas ir dirbsim kartu su rinktine. Tada bus daug lengviau dirbti, nes viskas bus glausčiau.

– Pats tikriausiai negaminsite, labiau koordinuosite virtuvės veiklą?

– Taip, specifika skiriasi: kai dirbau su vienu žmogumi, pats stovėjau prie puodų ir pats viską gaminau. Dabar neįmanoma visko padaryti – komanda didelė. Čia tas pats, kaip vienam žaisti prieš penkis krepšinyje. Koordinuosiu visą virėjų veiklą – bus skirta komanda, kuri gamins maistą. Aš su jais dirbsiu, kad būtų taip, kaip yra sugalvota, kad jie išpildytų tą, ko mes norime.