Pasaulyje

2020.03.12 10:00

Ar koronavirusu galima užsikrėsti per maistą – ekspertai sako, kad ne

EurActiv, LRT.lt2020.03.12 10:00

Šiuo metu nėra jokių įrodymų, kad maistas yra naujojo koronaviruso COVID-19 perdavimo šaltinis ar būdas, išvadą pateikė Europos maisto saugos agentūra (EMSA).

Ši publikacija yra LRT.lt portalo partnerio „EurActiv“ originalus kūrinys.

Didėjant susirūpinimui dėl koronaviruso plitimo, EMSA pirmadienį paskelbė, kad virusas greičiausiai neplinta per maistą. Jie taip pat pridūrė, kad atidžiai stebi situaciją ir seka bet kokią pasirodžiusią naują informaciją apie ligos protrūkį.

EMSA vyriausioji mokslininkė Marta Hugas teigė, kad „ankstesni protrūkiai, susiję su koronavirusu (SARS-CoV) ir Artimųjų Rytų kvėpavimo sindromo koronavirusu (MERS-CoV), rodo, kad virusas neperduodamas per maistą“.

„Šiuo metu nėra duomenų, leidžiančių manyti, kad koronavirusas skiriasi šiuo atžvilgiu“, – teigia mokslininkė.

Pirminė infekcija kilo Uhane, Kinijoje, manoma, kad jos šaltinis yra gyvūnai. Vis dėlto, nors tyrėjai vis dar mokosi COVID-19 perdavimo specifikos, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras patvirtino, kad virusas plinta tarp žmonių, daugiausiai per skysčius, kurie išsiskiria žmonėms čiaudint, kosėjant ar iškvepiant.

„BfR“, Vokietijos rizikos vertinimo įstaiga, sutiko su išvadomis ir teigė, kad „šiuo metu nėra atvejų, kurie parodytų, kad žmonės būtų užsikrėtę naujo tipo koronavirusu kitu metodu, pavyzdžiui, vartodami užterštą maistą ar per importuotus žaislus.“

Nors jie perspėja, kad „pernešimas per paviršius, kurie neseniai buvo užkrėsti virusais, vis dėlto yra įmanomas dėl tepinėlių užkrėtimo“, jie patikslina, kad tai įvyksta tik per trumpą laiką po užkrėtimo dėl santykinai žemo koronavirusų patvarumo aplinkoje “.

Ženklas „Berlaymont“ valgykloje skelbia, kad „kol kas mieliau jums nesiūlome kepsnių ir retos mėsos gaminių mūsų restoranuose ir kavinėse“.

Tai atitinka Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) maisto saugos atsargumo rekomendacijas, įskaitant patarimus dėl higienos praktikos tvarkant ir ruošiant maistą, pavyzdžiui, plauti rankas, kruopščiai kepti mėsą ir vengti galimo užsikrėtimo dėl virtų ir nevirtų maisto produktų.

EMSA būstinė yra Parmoje, viename iš paveiktų regionų Italijos šiaurėje, kur Italijos Vyriausybė įvedė skubius judėjimo apribojimus.

Vis dėlto EMSA šiuo metu tebėra visiškai veikianti, nes darbuotojai dirba nuotoliniu būdu ir palaiko ryšius su ekspertais ir partneriais per internetinius susitikimus.