captcha

Jūsų klausimas priimtas

Vaizdelis iš gamtos: kaip murkia masažuojamas leopardas

Naminės katės dažnai iš malonumo murkia, esame visi tą girdėję. Tuo tarpu didžiosios katės – liūtai, tigrai, leopardai – sakoma, tik riaumoja. Tačiau žemiau vaizdo įraše užfiksuoto leopardo murkimas, rodos, niekuo nesiskiria nuo kačiuko – gal tik yra gerokai garsesnis.
youtube.com stopkadras
youtube.com stopkadras

Naminės katės dažnai iš malonumo murkia, esame visi tą girdėję. Tuo tarpu didžiosios katės – liūtai, tigrai, leopardai – sakoma, tik riaumoja. Tačiau žemiau vaizdo įraše užfiksuoto leopardo murkimas, rodos, niekuo nesiskiria nuo kačiuko – gal tik yra gerokai garsesnis.

Vaizdo įraše leopardas per narvo grotas yra kasomas prižiūrėtojų. Didžiulis gyvūnas elgiasi panašiai kaip naminės katės: leteną vis uždeda ant tos vietos, kur norėtų būti pakasytas, iš malonumo garsiai murkia ir burzgia. 

Šis gyvūnas yra pripratęs prie žmonių, todėl juos prisileidžia arti. Laisvėje gyvenančias šias didžiąsias kates taip murkiančias užfiksuoti būtų gerokai sunkiau, o gal net ir neįmanoma. 

Leopardai Afrikoje yra daugiausiai savanų gyventojai, bet ypač mėgsta medžių prieglobstį: jie dažnai net ir savo grobį (kartais ne ką mažesni už juos pačius) užsivelka į medžius. Taip jie elgiasi norėdami apsaugoti sumedžiotą laimikį nuo hienų ir kitų plėšrūnų. 

Leopardai medžioja naktimis, paprastai antilopes, elnius ir šernus. Žmonėms įsikuriant leopardų teritorijose, šie plėšrūnai gali užpulti šunis, kartais pasitaiko ir žmonių aukų, ypač Indijoje.

Šios didžiosios katės gyvena į pietus nuo Sacharos ir šiaurės rytų Afrikoje, vidurio Azijoje, Indijoje ir Kinijoje. Skirtingose vietovėse yra paplitę skirtingi leopardų porūšiai. Mokslininkai mano, jog leopardai yra labiausiai paplitęs pasaulyje iš visų didžiųjų kačių. Jų populiacijos yra išties nemažos, ypač lyginant, pavyzdžiui, su tigrais, kurių laisvėje gyvena vos 3 tūkst. Kita vertus, kai kuriems leopardų porūšiams, pavyzdžiui, Amūriniams leopardams gresia išnykimas – laisvėje gyvena ne daugiau 30 šių gyvūnų. Dauguma ne Afrikoje gyvenančių leopardų populiacijų yra nykstančios. 

Leopardų išlikimui didžiausią pavojų kelia buveinių praradimas, ypač atogrąžų miškų nykimas, taip pat dėl grobio jie turi varžytis su žmonėmis, medžiojančiais miškuose. Žmonėms įsikūrus leopardų teritorijose, pastarieji gyvūnai dažnai būna nuodijami – taip žmonės saugosi nuo jų pavojingos kaimynystės. Nuo brakonierių leopardai kenčia mažiau nei kai kurie kiti didieji gyvūnai, tačiau dar vis dažnai yra medžiojami dėl kailio ar iltinių dantų.

 

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Pasaulyje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...