captcha

Jūsų klausimas priimtas

Istorinis posūkis: prancūzai vietoj restoranų renkasi greitąjį maistą

Prancūzai, ištikimi savajai išgirtai virtuvei, ilgai raukėsi prieš greitojo maisto restoranus, tačiau spartėjantis gyvenimo tempas padiktavo savo taisykles. Greitasis maistas įsiveržė į prancūzų kasdienį gyvenimą, nustumdamas į antrą planą Įprastus rafinuotus pasisėdėjimus pamėgtuose restoranuose.
 
foodnouveau.com nuotr.
foodnouveau.com nuotr.

Prancūzai, ištikimi savajai išgirtai virtuvei, ilgai raukėsi prieš greitojo maisto restoranus, tačiau spartėjantis gyvenimo tempas padiktavo savo taisykles. Greitasis maistas įsiveržė į prancūzų kasdienį gyvenimą, nustumdamas į antrą planą Įprastus rafinuotus pasisėdėjimus pamėgtuose restoranuose.

Prancūzijoje pirmą sykį greitasis maistas vyrauja maitinimosi ne namuose rinkoje, jam tenka 54 procentai rinkos. Ekspertai sako – tai istorinis posūkis, nes prancūzai įpratę valgyti prie stalo.

„Valgymo tradicijos prancūzams neatsiejamos nuo restoranų. Prie stalo ne tik valgoma, nemažiau svarbus yra ir bendravimas, pašnekesiai. Tačiau pastaruosius kelerius metus maitinimasis restoranuose pralaimi greitojo maisto bangai“, – teigia Viešojo maitinimo organizacijos generalinis direktorius Bernardas Boutboulas.

Pasak ekspertų, būtent siūlomas greitojo maisto įvairumas ir lėmė jo populiarumą.

„Galime pasiūlyti sušio, kinų maisto, sriubos, sumuštinių ir pyragėlių su įdarais. Visą šią užkandžių įvairovę prancūzai renkasi su džiaugsmu. Turėdami vis mažiau laiko ir lėšų, jie atrado, kad išsinešamas maistas gali būti nebloga išeitis“, – sako B. Boutboulas.

Kol greitasis maistas populiarėja, prancūzų restoranai bando privilioti klientų, naujoviškais meniu. Pavyzdžiui šis Paryžiaus restoranas tradicinių prancūzų patiekalų, tokių kaip „žąsų kepenėlių paštetas, įtraukė į „dienos pietų“ meniu.

Prancūzijos restoranų, barų ir kavinių sąjungos prezidentas Marcelas Benezetas tikisi, kad prancūzai grįš į restoranus, jeigu tik šie labiau stengsis atsinaujinti.

„Prancūzai greitąjį maistą priversti rinktis dėl laiko stokos ir kainos, tačiau jis nesuteikia jokio malonumo. Vietoj sumuštinių parduotuvės prancūzai mielai grįžtų į restoraną ar kavinę – būtent tokie yra tradiciniai kiekvieno prancūzo pietūs“, – sako M. Benezetas.

Bet statistika rodo, kad prancūzai dabar gerokai mažiau laiko skiria pietums. 9-ajame dešimtmetyje jie pietaudavo vidutiniškai pusantros valandos, o dabar – vos pusvalandį.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Pasaulyje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...