Jaučiantys baimę užsikrėsti naujuoju koronavirusu, persistengia visais būdais bandydami nuo jo apsisaugoti. Kaip praneša JAV Ligų kontrolės tarnyba, pastaruoju metu padaugėjo pranešimų apie apsinuodijimus. Tokių pranešimų padaugėjimą sieja su didesniu naujienų skaičiumi apie COVID-19 ir pirmuoju užsikrėtusiu asmeniu, nustatytu sausio 19 d., rašo „Science Alert“.
Mokslininkai teigia negalintys tiesiogiai susieti apsinuodijimų cheminėmis medžiagomis ir pastangų išvengti COVID-19, tačiau Ligų kontrolės centras informuoja, kad skambučių dėl galimo valymo priemonių ir dezinfekantų poveikio sveikatai skaičius išaugo 20 proc., lyginant su 2019 metais.
Didžiausias pranešimų antplūdis buvo šių metų kovo mėnesio pradžioje. Daugiausia skambučių buvo susiję su valymo priemonėmis, balikliais, nealkoholiniais dezinfekantais, dezinfekciniais rankų skysčiais.
Po to, kai suvalgė nežinomą kiekį etanolio pagrindu pagaminto dezinfekcinio rankų skysčio, ikimokyklinio amžiaus vaikas apsvaigo ir nukritęs susižeidė galvą. Tėvų iškviesti paramedikai surado mergaitę be sąmonės, todėl teko skubiai ją gabenti į ligoninę.

Kovo pradžioje Rutgerso universiteto mikrobiologas ir maisto saugumo ekspertas Donaldas Schaffneris įspėjo, kaip pavojinga yra maistą plauti su muilu.
„Daugybė žmonių rekomenduoja šviežius produktus plauti su muilu. Tai nėra gera idėja. Muilas gali sukelti vėmimą ir viduriavimą“, – aiškino jis portalui „Metafact“.
Po to, kai per žinias išgirdo, jog bakalėjos prekes reikėtų išvalyti prieš valgant, moteris pamėgino savo produktus išvalyti su praskiestu balikliu ir karštu vandeniu. Deja, šiluma padidina chloro garų išsiskyrimą. Moteris pradėjo kosėti, ėmė jausti pasunkėjusį kvėpavimą, todėl ligoninėje prireikė deguonies aparato ir bronchus plečiančių vaistų, kad deguonies lygis kraujyje vėl pasiektų normalų lygį.
Šiuo metu nėra įrodymų, kad kas nors būtų užsikrėtęs COVID-19 per maistą, todėl reikia būti atsargiems su dezinfekcinėmis priemonėmis. Shaffneris pataria vaisius ir daržoves plauti tiesiog šaltame vandenyje.