Mokslas ir IT

2020.01.21 15:49

Vienam populiariausių aliejų – mokslininkų įtarimai: teigia, kad genetiškai pakeičia smegenis

LRT.lt2020.01.21 15:49

Sojos pupelių aliejaus vartojimas per pastaruosius kelis dešimtmečius itin išaugo. Jis tapo vienu populiariausių maistinių aliejų JAV. Tiesa, mokslininkai, atlikdami tyrimus su pelėmis, nustatė, kad sojų pupelių aliejus gali sukelti genetinius pelių smegenų pokyčius. Kai kurie iš jų gali būti siejami ir su medžiagų apykaitos sutrikimais, nutukimu, diabetu.

Žurnale „Endocrinology“ tyrimo autoriai aiškina, kad sojų pupelių aliejus modifikuoja maždaug 100 skirtingų genų ekspresiją pagumburyje ir daro įtaką metabolizmui, neurologinėms funkcijoms.

Tarp pakitusių genų buvo tų, kurie yra susiję su šizofrenija, depresija ir Alzheimerio liga, nors labiausiai pakito genas, kuris koduoja hormono, vadinamo oksitocinu, gamybą.

Oksitocinas kartais vadinamas „meilės hormonu“, nes jis skatina socialinius ryšius ir euforijos jausmą, o jo kontrolės sutrikimai yra susiję su depresija ir autizmu. Tiesa, jis taip pat vaidina svarbų vaidmenį reguliuojant kūno svorį ir gliukozės metabolizmą. Nustatyta, kad pelės pelės, kurioms buvo duadama sojų pupelių aliejaus, pradėjo netoleruoti gliukozės, o tos, kurioms buvo duodama kokosų aliejaus, su tokiomis problemomis nesusidūrė.

Viena grupė pelių buvo šeriama maistu su įprastu sojų pupelių aliejumi, kita gavo maisto su sojų aliejumi, iš kurio buvo pašalinta linolo rūgštis, trečia gavo maisto su kokosų aliejumi.

Pašalinus linolo rūgštį, oksitocino genas buvo vienodai paveiktas. Tai rodo, kad šio ingrediento pašalinimas neapsaugo nuo sojų pupelių aliejaus poveikio.

Tyrėjai atkreipė dėmesį į kitą sojos pupelių aliejuje randamą junginį, vadinamą stigmasteroliu. Dalis pelių gavo kokosų aliejaus, kuris buvo modifikuotas taip, kad jame būtų daug stigmasterolio.

Visgi šių pelių pagumburyje tokių genetinių pokyčių nenustatyta, o tai rodo, kad stigmasterolis nėra kaltas dėl sojų pupelių poveikio smegenims. Tyrimo autorius Poonamjotas Deolis iš Kalifornijos universiteto teigė, kad į daugelį klausimų tyrimas nepadėjo atsakyti, tačiau pavyko siusiaurinti „įtariamųjų“ medžiagų sąrašą

„Jei yra viena žinutė, kurią noriu perduoti žmonėms, – vartokite mažiau sojų pupelių aliejaus“, – mokslininkas cituojamas pranešime.