Žmonės, kurie valgo daug technologiškai apdoroto maisto, gali greičiau patirti širdies smūgį. Tokius tyrimų rezultatus skelbia mokslininkai Prancūzijoje ir Ispanijoje. Pasak tyrimų autorių, toks maistas gali paskatinti vėžinių ląstelių plitimą, tukina, be to, didina kraujospūdį, skelbia „The Guardian".
Paryžiaus universiteto tyrėjai analizavo 105 tūkst. žmonių mitybą, o šis procesas truko daugiau kaip penkerius metus. Tie žmonės, kurie suvalgė daugiausia apdoroto maisto, atsidūrė didžiausios rizikos dėl širdies smūgio ir kraujotakos ligų grupėje.
Tyrėjai aiškina: „Jei tokio maisto suvalgoma 10 proc. daugiau, sunkių ligų pavojus padidėja 12 proc.“
Nors tyrimas neįrodo tiesioginio ryšio tarp ligų ir apdoroto maisto, tačiau Mathilde Touvier, Paryžiaus universiteto profesorė, teigė, kad buvo pateikta pakankamai daug įrodymų sveikatos apsaugos institucijoms.
„Laikas pritaikyti įspėjamąjį principą ir patarti žmonėms sumažinti šių produktų kiekį. Visuomenė turi atsisakyti tokių maisto produktų“, – sakė ji. Pasak mokslininkės, reikia sugrįžti prie labiau tradicinės mitybos.
Stipriai technologiškai apdoroti maisto produktai gaminami pramoniniu būdu maišant krakmolą, cukrus, konservantus, jungiamąsias medžiagas, skonio stipriklius. Skelbiama, kad tokie produktai Jungtinėje Karalystėje sudaro daugiau kaip pusę viso maisto. Pagal šį rodiklį šalis yra absoliuti Europos lyderė.
Navarros universiteto Pamplonoje mokslininkai taip pat konstatavo, kad ispanų sveikata itin pablogėjo nuo 1999 iki 2014 metų. Mokslininkai pristatė tyrimo išvadas, kuriose teigiama, jog kiekvienas papildomas technologiškai apdorotas maisto produktas didina sunkių susirgimų tikimybę. Tie žmonės, kurie suvalgo daugiau tokio maisto, didina tikimybę mirti nuo, pavyzdžiui, širdies smūgio ar insulto.
Viena iš tyrimo autorių, Maria Rastrollo, netgi teigė, kad toks stipriai pramoniniu būdu apdorotas maistas neturi jokių naudingų medžiagų, jokio tikro maisto.
Tiesa, mokslininkams kol kas neaišku, kaip toks apdorotas maistas veikia žmogaus organizmą. Galbūt jis tiesiog pakeičia maistingus produktus ir žmonės negauna reikalingų maistinių medžiagų. Kitas variantas – kad tam tikros cheminės medžiagos veikia kaip toksinai.