Lietuvoje

2016.12.02 09:38

„Valgau, ką noriu, ir nestorėju“ – kaip yra iš tikrųjų?

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2016.12.02 09:38

Valgant greitąjį maistą, žmogaus kūne vyksta procesai, apie kuriuos nė neįmanoma įtarti. Pasak gydytojo Alvydo Unikausko, net lieknas, bet nesveikai besimaitinantis žmogus po truputį tunka viduje.

Vos patekus greitajam maistui į burną, receptoriai pajunta jo skonį ir smegenys duoda komandą kasai išskirti insuliną. Tam, kad greitai sudorotų didelius kiekius cukraus, kasa išskiria labai daug insulino. Tuomet organizmo insulino receptoriai atakuojami didelio kiekio insulino tam, kad įleistų tą gliukozę į ląsteles. Organizmas bando nuo to gintis – jis sumažina receptorių jautrumą insulinui. Taigi visas tas cukrus, kuris liko atmestas ir nepanaudotas, virsta riebiosiomis rūgštimis.

Tuo metu kraujyje, kadangi insulinas nebeveikia, susidaro labai didelis cukraus kiekis ir gali išsivystyti antro tipo cukrinis diabetas. Kas antras žmogus, kuriam diagnozuojama ši liga, yra normalaus svorio. Negana to, būtent antsvorio neturintis ir cukriniu diabetu sergantis žmogus turi du kartus didesnę tikimybę mirti nuo širdies ligų.

Svarbu žinoti, kad, kai žmogus tunka, riebalų ląstelių skaičius nedidėja, didėja pačios riebalų ląstelės. Jos ima skverbtis tarp raumeninių audinių ir tokius riebalus sudeginti yra labai sunku.

Apie greitojo maisto ir jo palydovų gazuotų gėrimų įtaką organizmui plačiau žiūrėkite laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba, – jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt.