Prieš metus Pasaulio sveikatos organizacija savo tyrime perdirbtą mėsą įvertino kaip reikšmingą vėžį sukeliantį faktorių greta asbesto, alkoholio ir tabako. Tokius lietuvių perkamus produktus, kaip dešrelės ar daktariška dešra, specialistai rekomenduoja vartoti rečiau arba išvis jų atsisakyti.
Nacionalinio vėžio instituto vyresnioji mokslo darbuotoja Rūta Petrauskaitė-Everatt pažymi, kad žmonėms tikriausiai labai sunku pakeisti savo įpročius, nusistovėjusius per daugelį metų, atsisakyti to, kas yra skanu ir lengvai paruošiama, ir pereiti prie daugiau daržovių ar valgių, reikalaujančių ilgesnio paruošimo. Tačiau, anot jos, autoritetingas Tarptautinis vėžio tyrinėjimo centras ir jo ekspertai yra apibendrinę 800 tyrimų duomenis ir įvertinę, kad yra pakankamai duomenų apie tai, kad perdirbta mėsa gali sukelti gaubtinės žarnos vėžį. Rizika didėja kartu su didėjančiu tokios mėsos valgomu kiekiu.
„Perdirbtoje mėsoje nitritai yra tam, kad būtų pagerintos jos savybės. Jie, patekę į žarnyną, virsta nitrozaminais ir gali sukelti DNR pažaidas [struktūrinius pokyčius – LRT.lt]. Taip pat mėsoje yra hemo [nebaltyminė hemoglobino dalis – LRT.lt], kuris taip pat patekęs į žarnyną vėliau skyla ir gali sukelti vėžį“, – sako R. Petrauskaitė-Everatt.
Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Egidijus Mackevičius tuo tarpu tvirtina, kad dėl Pasaulio sveikatos organizacijos tyrimo galima diskutuoti – tyrimo duomenis jis vertina kritiškai.
Plačiau apie perdirbtą mėsą – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“.