Sotumas pradedamas justi tik praėjus dvidešimčiai minučių nuo valgymo pradžios. Tad dažna persivalgymo ir svorio augimo priežastimi tampa netinkamas maitinimosi tempas.
„Norint suvartoti reikiamą maisto kiekį ir nepersivalgyti, būtina laikytis valgymo kultūros – maistą valgyti neskubant, jį dėti į nedideles lėkštes. Be to, negalima valgyti tiesiai iš pakelio, nes suvartojamas maisto kiekis išaugs nepastebimai“, – pataria gydytoja dietologė Žana Antonova.
Jos teigimu, labai svarbu ne tik pasirinkti tinkamo dydžio lėkštes, bet ir valgyti ramioje aplinkoje.
„Žmogaus smegenys nėra pajėgios priimti dviejų signalų vienu metu. Tad, jei valgote žiūrėdami televizorių ar skaitydami, nejuntate, kokį maisto kiekį suvartojate. Kai žmonės nepastebi, ką valgė ir kiek suvalgė, pradeda justi persivalgymo požymius, o ilgainiui tai gali tapti ir išaugusio svorio priežastimi. Nuolat skubantiems valgymo procesą sulėtinti padės tinkamo stalo įrankio pasirinkimas“, – tikina gydytoja.
Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.